<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi történt az elmúlt órákban az orosz-ukrán háborúban? Hírösszefoglalónk.

  • Három cirkálórakéta csapódott be Ukrajna déli kikötővárosába, Mikolajivba, míg a légvédelem további két rakétát lőtt le Odessza közelében – közölte az ukrán hadsereg közleményben.
  • Megérkeztek Ukrajnába az első nagyobb hatótávolságú, High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú, precíziós rakétarendszerek - jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. A HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszerek szállítását egy 700 millió dolláros segélycsomag részeként jelentette be az Egyesült Államok június elején.
  • Több mint 150 kulturális helyszín semmisült meg részben vagy teljesen a közel négy hónapja tartó ukrajnai háborúban – közölte az UNESCO. A harcok a szakértői vizsgálatok szerint 152 kulturális helyszínt pusztítottak el részben vagy teljesen, köztük 70 vallási épületet, 30 történelmi épületet, 18 kulturális központot, 15 műemléket, 12 múzeumot és hét könyvtárat - számolt be róla a testület hozzáfűzve, hogy az orosz támadás kezdete, február 24-e óta okozott károk háromnegyedét a donyecki, a harkivi, és a kijevi régió szenvedte el.
  • Tervet az Ukrajna körül kialakult helyzet békés rendezésére csakis azt követően lehet kidolgozni, ha Kijev teljesíti az orosz fél valamennyi követelését - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak. Igen, béketerv lehetséges, miután Ukrajna teljesíti az orosz fél összes követelését - mondta. A kérésre, hogy pontosítsa, milyen követelésekre utalt, azt hangoztatta, hogy „Ukrajna mindent tökéletesen tud.”
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jeruzsálemi Héber Egyetemen elmondott beszédében az Ukrajna és Izrael közötti szoros történelmi és kulturális kapcsolatokat hangsúlyozta, és kijelentette, hogy országa csalódott az izraeli kormánytól kapott anyagi és diplomáciai támogatás mértéke miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.