<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ellátás biztonsága érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a földgázkereskedők figyelmét, hogy a versenypiacon vásárló ügyfeleiknek időben adjanak a kockázati besorolásuknak megfelelő ajánlatot, az érintett földgázfelhasználók pedig ne halasszák tovább földgázszerződésük megkötését.

A versenypiacon vásárló földgázfelhasználókat, különösen a gazdasági szereplőket, állami szerveket, önkormányzatokat nagy kihívás elé állítják a megváltozott gazdasági körülmények. Az orosz-ukrán háború miatt a földgázpiacokat egyszerre jellemzik a korábbinál lényegesen magasabb árszintek, valamint az árak nagyfokú változékonysága - mutatott rá pénteki közleményében a MEKH.

Bár fizikailag rendelkezésre áll a hazai fogyasztás kielégítéséhez szükséges gázforrás, ennek ára azonban a korábbi jellemző árszint legalább négy-ötszöröse, szélsőséges esetben akár tíz-tizenötszöröse is lehet. Ezek a körülmények a szabadpiaci földgázkereskedők ajánlatadási gyakorlatának szigorodását eredményezték - jelezte az energetikai hivatal.

A MEKH felhívja a szabadpiaci kereskedők figyelmét, hogy felelős és átlátható módon járjanak el a kereskedelmi kampány utolsó heteiben, pénzügyi lehetőségeiken belül gondoskodjanak róla, hogy minden ügyfél időben kapjon a kockázati besorolásának megfelelő ajánlatot. A piaci helyzet miatt megváltozott, aktuális ajánlati feltételeikről széles körűen és időben tájékoztassák a felhasználókat.

Földgáz. Fotó: Pixabay
Földgáz. Fotó: Pixabay

A fogyasztókat arra figyelmezteti a hivatal, hogy a szabadpiacon tevékenykedő földgázkereskedőknek nincs ellátási kötelezettségük, így a megnőtt piaci- és ügyfélkockázat ahhoz is vezethet, hogy a rizikósnak ítélt ügyfelek a korábbinál jóval kedvezőtlenebb feltételek mellett, vagy akár egyáltalán nem kapnak ajánlatot.

A földgázfelhasználó vállalkozások, szervezetek számára mindezek indokolttá teszik saját földgázbeszerzési gyakorlatuk felülvizsgálatát, rugalmasabbá tételét - hangsúlyozta a MEKH.

Tekintettel a közelgő határidőre, illetve arra, hogy sok fogyasztónak még mindig nincs szerződése az október 1-jén kezdődő új gázévre, a MEKH felhívja az érintettek figyelmét: ne halasszák tovább földgázszerződésük megkötését, hogy elkerüljék a szerződés nélküli vételezés következményeit és esetleges kikapcsolásukat a szolgáltatásból.