2020. március 24. 08:50

Mától felfüggesztette a debreceni bázisát a Wizz Air légitársaság a koronavírus-járvány miatt. Előfordulhat, hogy a teljes flotta a földön marad hamarosan.

Március 24-étől május 1-ig a Wizz Air felfüggeszti debreceni bázisának működését, és törli valamennyi, a városból induló és oda érkező járatát - írja keddi közleményében a légitársaság. A cég emellett azt is bejelentette, hogy a belgiumi repülőtér intézkedései miatt március 25-étől április 5-ig  törli Budapest és Brüsszel-Charleroi közötti járatát.

Ezzel gyakorlatilag leáll a debreceni reptér. Mivel azonban nemzetközi légikikötőről van szó, tovább kell üzemeltetni vészhelyzet, kényszerleszállás vagy katonai repülés esetére. A repülőtéren egyébként a szokásosnál lényegesen több gépet lehet látni, hiszen a Wizz Air a flottájából kilenc földre kényszerült gépét itt parkolja.

A törölt járatokra foglalással rendelkező utasokat a légitársaság a lehető legkorábbi időpontban automatikusan e-mailen tájékoztatja a törlésekről, ha jegyüket a Wizz Air honlapján vagy a légitársaság mobilalkalmazásában vásárolták meg. Az utasok kérhetik a viteldíj visszatérítését is, ez azonban a cég közleménye szerint valamivel hosszabb időt vesz igénybe. A bankszámlára vagy bankkártyára való visszautalás lépéseiről külön emailben küld tájékoztatást a légitársaság. Az utóbbi opciót választók az eredeti viteldíj 100 százalékát kapják vissza.

Valós lehetőség, hogy a Wizz Air teljes flottája a földön marad, ha a világszerte bevezetett utazási korlátozások ellehetetlenítik a nemzetközi repülést - közölte a légitársaság a Reuters tudósítása szerint. Ezen a héten a géppark 85 százaléka marad a földön. A cégnél jelentős leépítések zajlanak.  A helyzet komoly fenyegetést jelent az egész iparágra, Váradi József vezérigazgató szerint diszkriminációmentes lépések kellenek a kormányzatoktól, amelyekből minden légitársaságnak haszna lesz. 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.