TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Ennek okát a rendkívül laza hazai monetáris politikában, a régiós szinten is alacsony irányadó kamatban, valamint azokban a jegybanki üzenetben látják, miszerint az MNB nem bánja, ha gyenge a hazai fizetőeszköz.

A gazdasági növekedés jelentős lassulására számít jövőre a CIB Bank. A hazai GDP 2019-ben még 4,8 százalékos növekedése jövőre már közelebb lehet a 3 százalékhoz, ami a magyar gazdaság potenciális üteméhez közeli – vélte Trippon Mariann, hitelintézet vezető elemzője a mai sajtótájékoztatóján. Hozzátéve, bár a gazdaság bővülése jövőre tényleg nagy mértékben lassul, még így is csak kissé marad el az előző öt év átlagától, miközben továbbra is az egyik legmagasabb lehet az Európai Unióban. Ráadásul az sem a munkaerőpiac, sem a költségvetés szempontjából nem jelent extra kockázatot. 

CIB bankfiók a Westendben CIB bankfiók a Westendben

A kevésbé kedvező külső környezetben a hazai gazdaság motorja a belső felhasználás maradhat, a fogyasztás dinamikusan nőhet, és a jövőre még elérhető EU-s forrásokkal jelentősen megtámogatva a beruházások is gyarapodhatnak. Más kérdés, hogy e hatások 2020-ban már gyengébbek lehetnek, miközben Trippon Mariann szerint a külső környezet romlása miatt az exportteljesítmény is visszafogottabbá válhat. 

Ami az inflációt illeti, a CIB szerint az idén viszonylag nagy kilengésekkel a 3,9 százalékos éves csúcsról szeptemberre 2,9 százalékig visszaesett pénzromlás szintje az idén és jövőre is éves átlagban a középtávú 3 százalékos jegybanki cél felett maradhat. Az alapfolyamatokat jobban tükröző maginflációs mutatókat a növekvő kereslet nyomás alatt tarthatja, a jegybank kamatdöntéseinél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció stabilan meghaladhatja a 3 százalékot. Igaz, a CIB-nél nem számítanak arra, hogy e mutató tartósan átlépné a 3 százalékos jegybanki cél körüli 1-1 százalékpontos toleranciasáv felső szélét.

Ez utóbbi, s főként a globálisan alacsony kamatkörnyezet miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája továbbra is laza maradhat, a 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat 2020 végéig nem változhat. Ettől még a likviditásmenedzselési eszköztár alkalmazásával folytatódhat a monetáris kondíciók finomhangolása, azok csak akkor változhatnak, ha az Európai Központi Bank politikájában jelentős fordulat következne be.

A ma az euróval szemben a 337-as szintjével új történelmi mélypontjára került forint lassú, fokozatos leértékelődése folytatódhat Trippon Mariann szerint. Bár mostani előrejelzésükben 2020-ra 330 forintos euróárfolyamot prognosztizálnak, ezt még a korábbi makrogazdasági adatok és paraméterek alapján határozták meg. Előrejelzésüket december második felében vizsgálják felül, azt követően, hogy az MNB megjelentette a következő inflációs jelentését. Érdeklődve várjuk a következő hónapok inflációs számait atekintetben, vajon a gyengülő forintárfolyam hogyan változtatja meg a cégek árazási politikáját, hiszen a drágítás az autókereskedőknél már érzékelhető – közölte a CIB vezető elemzője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.