<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tegnap tette közzé, hogy első körben mely vállalkozók igényelhetnek akár 10 millió forintos kölcsönt, kamatmentesen. A pontosító kérdéseinkre adott válaszokból az is kiderül, a TEÁOR-számokra vonatkozó kikötést hogyan kell értelmezni és kötve van-e árbevétel-minimumhoz az igénylés.

A kormány február elején döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről, melyet 10 évre 10 millió forintig 0 százalékos kamattal vehetnek fel azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, akik a gazdasági újraindítás lehetőségeivel egy kezdő összeg nélkül nem tudnának élni. Ezt a hitelt 3 évig tartó moratóriummal lehet majd igénybe venni.

Most már minden tisztának tűnik. Fotó: depositphotosMost már minden tisztának tűnik. Fotó: depositphotos

Az ezt szentesítő kormányrendelet hamar megjelent a Magyar Közlönyben, tegnap pedig az MFB azt is közzétette, hogy mely TEÁR-kóddal rendelkezők igényelhetik e kölcsönt.

Még ezután is maradtak azonban fontos részletkérdések, ezért megkértük az MFB-t, hogy tisztázza ezeket. 

Elég, ha a TEÁOR-szám szerepel a tevékenységi körben, vagy ténylegesen folytatni kell ezt a tevékenységet?

MFB: A hitelprogram keretében kölcsönre a meghatározott gazdálkodási formakóddal és TEÁOR szerinti főtevékenységgel rendelkező gazdálkodó szervezetek jogosultak. A TEÁOR (egyéni vállalkozók esetén annak megfelelő ÖVTJ kód) szerinti főtevékenységnek már 2019.01.01-én szerepelnie kell a cégkivonatban, illetve az Egyéni vállalkozói nyilvántartásban, továbbá még a hitelkérelem benyújtásakor is e főtevékenysége kell, hogy legyen a hiteligénylőnek.

Ez tehát azt jelenti, hogy a gyorshitel igénylésének feltétele szigorúbb, mint amelyhez kötötte az Orbán-kormány tavaly tavasszal a KATA-s vállalkozásoknak biztosított könnyítéseket, ez utóbbiak jogosulttá válásához ugyanis nem kellett, hogy a megjelölt tevékenységek valamelyike legyen a fő profil.

Van árbevételi minimum a TEÁOR-hoz kötötten?

A vállalkozás összes árbevételére vonatkozóan van minimumösszeg meghatározva azon rendelkezés alapján, hogy „Az igényelt kölcsön összege nem haladhatja meg a Végső Kedvezményezett 2019. évi teljes (12 hónapos) lezárt üzleti évének árbevételét.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.