<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Orbán Viktor kormányfő péntek reggel jelenti be, hogy szükség van-e harmadik oltásra a koronavírus-járvány ellen.

Bármikor bárkit be tudunk oltani. Magyarországon a koronavírus-járvány negyedik hulláma még nem érkezett meg, de döntés várható a harmadik oltásról. Ma még tárgyal róla az operatív törzs, a kormányfő pedig pénteken jelenti be a meghozott döntéseket. Meg kell vizsgálni bizonyos területeken a kötelező oltás lehetőségét, például az egészségügyben - kezdte a mai Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kásler Miklós miniszter korábban arról beszélt, hogy a szerdai kormányülésen döntés születhet a koronavírus elleni harmadik oltás beadásának részleteiről. Utána Novák Katalin családügyi miniszter az ATV műsorában úgy fogalmazott: a kormány nyitott, és akár csütörtök-péntek folyamán beleegyezhet a harmadik oltásba. Bár a legfontosabb hír egyértelműen az, hogy a magyar kormány most már komolyan foglalkozik a harmadik oltás beadásának terveivel.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: politikai okból megkezdődött bizonyos oltásokkal szembeni hangulatkeltés. A miniszter sokadszorra is elmondta: mindenegyik oltás védettséget ad.

Közölte: a kormány foglalkozott az Európai Uniós ügyekkel is. Szerinte több érv szól Magyarország tagsága mellett, mint ellene. Megismételte, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt késlelteti Brüsszel a helyreállítási alap jóváhagyását. A kormány elutasítja ezt az árukapcsolást. Leszögezte: Magyarországnak jár az uniós támogatás, a vitatott törvényen pedig nem módosítanak, mert összhangban van az uniós jogszabályokkal.

Gulyás Gergely elismételte: a kormány szerdán újabb hét javaslatát fogadta el a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzsnek. A döntések közül kiemelte: a külföldi tulajdonban álló vállalatok a létszám 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkaerőt az eddigi 10 százalék helyett. Ha nem adják meg ezt a lehetőséget, akkor ezek a vállalatok nem fognak itt bővíteni, és a döntéssel a magyar emberek munkahelyeit is be tudják biztosítani.

A verseny véget ért ott, ahol több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan be akarták oltatni magukat – reagált Gulyás

arra, hogy ma már egyáltalán nem Magyarország a listavezető az átoltottság tekintetében. Azért lassult le az oltási hajlandóság, mert szabadság van – mondta a miniszter, utalva arra, hogy pénteken reggel Orbán Viktor olyan intézkedéseket jelent be, amelyek célja az átoltottság növelése.

A helyreállítási alapról a miniszter még annyit árult el, hogy az ügyek nagy részében megegyezésre jutottak a Bizottsággal, majd később a melegellenes törvény után érkeztek újabb felvetések a lezárt témákban. Gulyás Gergely szerint ez jogilag nem elfogadható, de felkészültek arra is, hogy csúszik majd a helyreállítási alap elfogadása, vagyis az uniós források. Ez ígérete szerint semmilyen hatással nem lesz a magyar gazdaságra, valamennyi pályázatot ki fognak írni, finanszírozni fognak, és amikor sikerül megegyezni, akkor majd megkapják a pénzt az EU-tól.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette, hogy három ajánlattevő van az autópályák 35 éves koncessziójára. Ezek a 24.hu cikke szerint: a Dömper Kft., a francia Colas, az osztrák Strabag társaságában szállt be a versenybe, valamint a Mészáros Lőrinchez köthető Themis Magántőkealap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.