<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

2000 kilométernyi útszakaszról van szó. Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert az uniós források erre nem lesznek elegendőek.

35 évre koncesszióba adna az állam mintegy 2 ezer kilométeres autópálya-hálózatot, írja a napi.hu. Ennek értelmében a felújítás, üzemeltetés, fenntartás és a bővítés kerülne magánkézbe. Az erről szóló felhívást a Nemzeti Koncessziós Iroda tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az indoklást később a Kormányzati Tájékoztató Központ tette közzé, már az MTI-ben. Eszerint a koncessziózásra azért van szükség, mert "az uniós tárgyalások eredményeképpen várhatóan sem az RRF (a járvány utáni helyreállítási csomag - a szerk.), sem az MMF (a következő hétéves ciklus költségvetése - a szerk.) keretéből Magyarország nem tud majd önállóan autópályát építeni."

Az M76-os autóút (b) és az M7-es autópálya Holládi csomópontja 2020. október 22-én az M76-os autóút első szakaszának átadásakor. Illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)Az M76-os autóút (b) és az M7-es autópálya Holládi csomópontja 2020. október 22-én az M76-os autóút első szakaszának átadásakor. Illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Az érvelés szerint továbbá a koncessziós közbeszerzési eljárás eredményeképpen a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére ezáltal gyorsabb ütemben kerülhet sor, a koncessziós modell finanszírozása az államadósság-kezelés konzervatív kormányzati kereteiben valósul meg, az államadósság érdemi növelése nélkül. A gyorsforgalmi utak használatával összefüggő  jövőbeli állami útdíj bevétel fedezi az új koncessziós modell keretében felmerülő fejlesztési, fenntartási, üzemeltetési díjakat.

A tender szerint a koncesszió nyertesének a felújításokon, üzemeltetésen, finanszírozáson túl új utakat is kell építenie, mégpedig így:

  • tervezetten 273 kilométer gyorsforgalmi út bővítése,
  • továbbá tervezetten 272 kilométer gyorsforgalmi út kiépítése

A közbeszerzésen július 5-ig lehet pályázni.

A napi.hu emlékeztet: Orbán Viktor az autópálya-építés koncesszióba adásától egészen eddig mereven elzárkózott.

(napi.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.