3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De március 22-től fokozatosan újranyitják az országot - ígérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tekintettel a járványhelyzet romlására, a kormány két napon át tartó ülésén szigorításokról döntött - jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely  (MTI/kormany.hu/Botár Gergely)
Gulyás Gergely (MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

 

  • Oktatás: Április 7-ig - vagyis a tavaszi szünet végéig - bezárnak az óvodák, iskolák. A digitális oktatással kapcsolatos tudnivalókat az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága teszi majd közzé. A középiskolákban, egyetemeken - ahol már most is érvényben van az intézménylátogatási tilalom -a  jelenleg hatályos intézkedések maradnak hatályban.
  • Kereskedelem: Az üzletek zárva maradnak március 8 és 22 között. Ez alól kivételt az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak jelentenek (a miniszter nem említette a postákat). Az ezzel kapcsolatos rendeletek a következő napokban jelennek meg - közölte Gulyás Gergely, aki a fentieket azzal egészítette ki, hogy a magánegészségügyön kívül minden szolgáltatás szüneltelni fog. A magánegészségügy esetében a holnap reggeli ülésén hoz döntést részletkérdésekben az operatív törzs.
  • Szabadidős tevékenységek: a parkokat, arborétumokat lehet látogatni, és szabadtéri testedzésre is van mód, a másfél méteres kötelező szociális távolság betartásával. A konditermek bezárnak, az igazolt sportolók mérkőzéseit zárt kapu mellett lehet csak megrendezni (ami eddig is így volt). A maszkhasználat szabadtéren minden esetben kötelező.
  • Munka: a kormány arra kéri a munkaadókat, hogy ahol lehet, biztosítsák az otthoni munkavégzés feltételeit, különösen a családos dolgozók esetében. Az eddig a vendéglátóiparnak, szállodaiparnak biztosított bértámogatást, adókedvezményeket kiterjesztik az összes olyan szektorra, amelyet érintenek a ma bejelentett szigorító intézkedések.

Mindezeken túl a határforgalomra vonatkozóan is szigorúbb előírásokról döntött a kormány - közölte a miniszter.

Az intézkedésekre azért van szükség, mert az esetszámok az elmúlt napokban drasztkusan emelkedtek, legyen szó az új fertőzöttekről, elhunytakról, kórházban kezeltekről, lélegeztetőgépen ápoltakról. Megállapítása szerint a harmadik hullám erőteljesebb, mint a második volt. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a járványügyi szakemberekkel, matematikusokkal, orvosokkal konzultálva hozta meg a döntéseket, melyeket újabbak követhetnek a most is zajló kormányülésen. Teljes képet holnap reggel kaphat az ország a miniszterelnök szokásos rádióinterjújából.

Gulyás Gergely közölte, a szigorításra a romló adatok mellett azért is szükség van, hogy hamarabb lehessen újraindítani az életet az országban. Szándékaik szerint március 22-től ütemezett módon indul az újranyitás. Addig is folytatódik az oltási terv végrehajtása, melynek eredményeképpen rövidesen az első helyre kerülünk Európában az átoltottságot tekintve - mondta a miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!