4p

A kormánymédia és Varga Judit is mindent megtett annak érdekében, hogy jól menjen Rákay Philipék hegymagasi étterme, de bukás lett a vége. Megindult a folyamatos veszteséget termelő cég végelszámolása.

Ha a vendéglátás volt Rákay Philip és felesége célja, amikor megszerezték és felújították a badacsonytomaji Ranolder villa mellett a szomszédos Hegymagas egyik jellegzetes épületét, a Tarányi-présházat, akkor az üzlet nem jött be. Ha viszont az ingatlanbiznisz, akkor még jól is kijöhet a dologból a NER-közeli üzletember, producer és fideszes influenszer. Az itt működő éttermet a Tarányi-présház 1780 Kft. üzemeltette, ahol az egyik társtulajdonos és ügyvezető az egykori tévés felesége, Wieber Orsolya, de az étterem már korábban bezárt, augusztus 1-vel pedig végelszámolás alá került a társaság.

Sose ment jól az üzlet, pedig a 2020-as nyitás idején a kormánymédia mindent megtett a Tarányi-présház népszerűsítése érdekében. Sorra jelentek meg a cikkek arról, hogy Rákay Philip és felesége az utolsó pillanatban megmentették a Szent György-hegyi panorámás épületet és csodálatos borokat, valamint gasztronómiai csodákat szolgálnak fel a vendégeknek. Például Varga Judit volt igazságügyi miniszternek, aki 2020 nyarán írta ki közösségi oldalára, hogy

Hegymagason jártam a csodálatosan megújult Tarányi Présház 1780-ban Rákay Philip meghívására.

A miniszteri reklám is kevés volt, 2021 és 2022 is valódi vesszőfutás volt a cégnek. Gyakorlatilag végig masszívan veszteségesek voltak, így 2021-ben 77 milliós árbevétel mellett 10 milliós veszteséggel és 42 milliós kötelezettség-állománnyal zárták az évet. Tavaly pedig a 78,3 millió forintos forgalom újabb 13,3 millió forintos bukást eredményezett, miközben a kötelezettségek 48 millió forintra híztak.

Ugyan a vendéglátással, szállodaüzemeltetéssel foglalkozó Tarányi Présház 1780 Kft. fele-fele arányban Rákay Philip feleségének és Szoják Miklós badacsonytomaji vállalkozónak a tulajdonában van, utóbbi több interjúban is üzlettársaként hivatkozott a fideszes influenszerre.

Rákay Philip töpreng. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Rákay Philip töpreng. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Egyszerűsített végelszámolásról van szó, amelynek lényege, hogy az eljárást a végelszámolás kezdő időpontjától számított 150 napon belül be kell fejezni. Végelszámolót nem kell választani, a feladatokat a cég vezető tisztségviselője, tisztségviselői látják el. Ebből következik, hogy a vezető tisztségviselő által adott meghatalmazások a végelszámolás alatt is érvényesek.

Az egyszerűsített végelszámolás megindítását nem kell a cégbírósághoz bejelenteni, sem a Cégközlönyben közzétenni. Az adózó pedig az eljárás alatt elhatározhatja az egyszerűsített végelszámolás megszüntetését és a cég működésének folytatását. Ebből következik, hogy benne van a pakliban, Rákay Philip és felesége még meggondolja magát.

Igazán szép árakon dolgoztak, az utolsó elérhető étlapukról néhány tétel:

  • Tarányi tyúkhúsleves   2500 forint,
  • Gyümölcsös vörösboros szarvaspörkölt  5500 forint,
  • Túrógombóc  2200 forint,
  • Margherita pizza   2800 forint,
  • Limonádé (3 dl)   800 forint,
  • Espresso   800 forint.

Persze, lehetett sejteni, hogy vége a dalnak, ugyanis már tavaly októberben kiderült, hogy 4 millió euróért – akkori árfolyamon 1,63 milliárd forintért – árulták a Tarányi-présházat. A présház megfogalmazás csalóka, mert igazából egy kisebb kastélyról van szó. Nem tudni, hogy sikerült-e eladni az ingatlant, mindenesetre a hirdetése még elérhető. Közel 1 hektár a terület, az egész telek kiemelt turisztikai övezetnek van nyilvánítva, ami miatt nincs szőlőtelepítési kötelezettség.

Rákay Philip más érdekeltségei sokkal jobban muzsikálnak. Lapunk írta meg, hogy 1,3 milliárdos profitra tett szert fő cége, a Norton Consulting Zrt. A profithoz ingatlanügyletek révén juthatott, de nehéz rekonstruálni, pontosan hogyan. Tavaly ősszel Rácalmáson is bevásárolt, itt egy 42 hektáros ipari területet vett a Hankook gumiabroncsgyártó cég magyarországi központja mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!