2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az adótörvény-javaslatban új, önálló törvényként jelenne meg a légitársaságokra kivetett különadó. Emellett kormányrendeleti szintről törvényerőre emelkedne a 30 év alatti édesanyák adómentessége, az ekhós foglalkoztatottak utáni szochómentesség, a kilométerenként 30 forintos munkába járási költségtérítés és a gépjárműoktatók kedvezményes adózása is.

Bár korábban kormányzati szinten arról beszéltek, fokozatosan kivezetik az extraprofitadókat, a légitársaságokra kivetett különadó mértéke egy fillérrel sem csökken – derül ki a kedden kora délután az Országgyűléshez beterjesztett adótörvény-javaslatból. Így tehát a közelebbi országokba repülő járatok esetén utasonként továbbra is 1600 és 6200 forint között, más országokba 3900 és 15600 forint közötti összeget kell fizetni.

A módosítás abban nyilvánul meg, hogy az eddig csak rendeleti szinten szabályozott közterhet önálló törvény fogja szabályozni, ha arra a parlament fideszes többsége is rábólint.

Hozzátesszük, a költségvetésből kiolvasható, hogy biztosítókra kivetett adót sem csökkentik, ami miatt a szféra ernyőszervezete tiltakozott is.

Az adótörvény-javaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter jegyzi. Fotó: MTI / Mészáros János
Az adótörvény-javaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter jegyzi. Fotó: MTI / Mészáros János

Az adótörvény-javaslat adóemeléseket is tartalmaz, a kormányzati indoklás szerint az üzemanyagok és dohánytermékek adója a kötelező uniós szint alatt volt, ezért volt szükség a minimumszinthez igazításra. Valójában az adó mértéke annak meghatározásakor megfelelt az uniós minimumelvárásnak, azonban a forint árfolyamának romlása miatt a forintban meghatározott adómérték euróban számítva már az elvárt szint alatt maradt.

Az indítványban egyébként több, korábban kormányrendeletként szabályozott kedvezmény is törvényjavaslatként szerepel, így például a Ház jóváhagyása esetén törvényileg lesz garantált a 30 év alatti édesanyák mentessége a személyi jövedelemadó (szja) alól, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint foglalkoztatottak utáni mentesség a szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, illetve a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat megillető családi kedvezmény is. Ugyancsak várhatóan törvényerőre emelkedik az eddig kormányrendeletként létező kilométerenként 30 forintos munkába járási költségtérítés adómentessége, valamint a gépjárműoktató átalányadózó egyéni vállalkozók 80 százalékos vélelmezett költséghányada is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!