2018. június 8. 17:57

Öt hónap alatt 2,32 százalékkal drágult átlagosan az idősek élete.

A ma közölt inflációs adatból kiszámoltuk, mennyivel drágult a nyugdíjasok élete az elmúlt öt hónapban. A statisztikai hivatal közlései alapján átlagosan 2,32 százalékkal került többe az időseknek a vásárlás, a számlák kiegyenlítése január és május között. Eközben a teljes társadalmat lefedő átlagos infláció 2,22 százalék volt.

Drágul az idősek élete Drágul az idősek élete

Vagyis továbbra is jobban emelkednek az árak azokban a termékkörökben, szolgáltatásoknál, amelyekből az idősek többet fogyasztanak. Pedig az előző hónapban, májusban elsősorban az üzemanyagok árváltozása húzta az inflációt, ami azért nem kimondottan nyugdíjas fogyasztási termék. Ennek megfelelően abban a hónapban a nyugdíjas infláció picivel alatta maradt a "nagy" inflációnak: az előbbinél 2,6 százalékot mért a KSH, az utóbbinál 2,8 százalékot.

A nyugdíjakat januárban 3 százalékkal emelték, ebből kiindulva még korai felvetni, hogy év végén szükség lehet-e kiegészítésre. Ezt akkor utalják az időseknek, ha az év eleji emelés mértékét meghaladja az infláció az őszig tartó időszakban. Az előző években sort kellett keríteni a kiegészítésekre, idén azonban arra lehetett számítani, hogy a 3 százalékkal biztosan a várható árindex feletti emelésben részesítették a nyugdíjasokat.

Elemzések arra mutatnak rá, hogy az alapfolyamatokban nem állt be nagy változás, innen egyelőre nem érzékelhető inflációs nyomás.

Azonban amennyiben tényleg trendforduló zajlik az olaj világpiacán, akkor ez idővel beszivárog az egyéb termékek és szolgáltatások piacára is. Amennyiben pedig tovább gyűrűzik az Egyesült Államok által kezdeményezett kereskedelmi háború, és még több termék kerül be a büntetővámmal sújtott körbe, akkor az is nyomást helyez az árakra.

Közben kiderült, hogy a kormány jövőre 2,7 százalékos inflációval számol. Ennek megfelelő nyugdíjemelésre lehet számítani tehát 2019 januárjától, a jogszabályoknak megfelelően. Csakhogy elég messze vagyunk még ettől, addig - mint az eddigiekből is kiderült - sok minden történhet a gazdaságban, az sem kizárt, hogy gyorsabb lesz az áremelkedés üteme. 

Mindenesetre mai tudásunk szerint 2,7 százalékkal emelkedhetnek majd a nyugdíjak a következő évben. Ehhez jön még hozzá a 4 százalék feletti gazdasági növekedés miatt járó prémium. Nem árt emlékeztetni, hogy 2019-ben európai parlamenti választás, továbbá önkormányzati választás is lesz Magyarországon, vagyis nem lenne meglepetés, ha a politika ezekre is figyelemmel lenne a járandóságok megállapítása során.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.