<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kapcsolódó aluljárók kialakítása is a BKK-hoz tartozik.

Kilenc állomásból hármat adnak át néhány héten belül: a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és Kálvin tér vehető ismét birtokba. Több állomásnál előkészítették a kapcsolódó felszíni terület megújítását, beleértve az aluljárókét is.

Akadálymentes lesz a BKK beruházásában a Határ út metróállomáshoz kapcsolódó gyalogos-aluljáró. A szükséges forrást teljes mértékben a Fővárosi Önkormányzat adja, a munkák előkészítése már ebben a hónapban megkezdődhet - közölte honlapján a közlekedési központ.

A Határ úti megálló aluljárójának látványterve. Fotó: BKK
A Határ úti megálló aluljárójának látványterve. Fotó: BKK

A BKK tavaly decemberben írta alá a kapcsolódó vállalkozási szerződést. A munkákat a STRABAG Generálépítő Kft. végzi el, a objektumot tartalékkeret nélkül nettó 2,098 milliárd forintos szerződéses értéken újítja fel. Magában az M3-as metró alagútjában a vasúti pályát a Swietelsky Vasúttechnika Kft. építi ki, mindezt a Főmterv Zrt. és az Uvaterv Zrt. tervei alapján. 

A Fővárosi Önkormányzat – a pénzügyi nehézségek ellenére – a megállapodás módosításával rendelkezésre bocsáthatja a szükséges forrást, miután hiába várt a kormány támogatására - fogalmazott a BKK. A munkák másfél évig tarnak majd a Határ útnál.

Ilyen lesz a Határ úti megálló felszíne. Fotó: BKK
Ilyen lesz a Határ úti megálló felszíne. Fotó: BKK
Megújul a burkolat a járófelületen és az oldalfalakon; világosabb lesz az aluljáró a fényforrások cseréjével; új térfigyelő és tűzjelző rendszert, valamint az M3-as metróvonal rendszerébe illesztett segélykérő berendezéseket telepítenek. Ezen kívül felvonók épülnek a felszín és az aluljárószint között, így a metróállomás peronjai akadálymentesen elérhetővé válnak; megújul az utastájékoztatás az utasforgalmi terekben; korszerűsítik az elektromos energiaellátást és a vízi közműveket, valamint egységes arculatú üzlethelyiségeket alakítanak ki. 

A Göncz Árpád városközpont megálló új felszíne. Fotó: BKK
A Göncz Árpád városközpont megálló új felszíne. Fotó: BKK

A közlekedésszervező 2021 márciusában döntött kettő, az M3-as metró állomásaihoz kapcsolódó, fővárosi tulajdonú gyalogos-aluljáró felújításáról és felszíni akadálymentesítéséről.

A Göncz Árpád városközpont megálló egyik új feljárata. Fotó: BKK
A Göncz Árpád városközpont megálló egyik új feljárata. Fotó: BKK
Áprilisban indult a feltételes kivitelezési közbeszerzési eljárás, december elején a Határ út és a Göncz Árpád városközpont esetében is lezárult a szerződéskötés folyamata azzal a kikötéssel, hogy a megállapodások hatályba lépésének feltétele a szükséges források rendelkezésre állása.