2019. május 2. 08:59
mfor.hu

Már azt is lehet tudni, mikor találkoznak. 

Direkt36 és az Átlátszó szerint már májusban találkozhat Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök.

A Direkt36 magyar kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt írta, előrehaladott egyeztetés alatt áll a magyar miniszterelnök washingtoni találkozója Trumppal. A májusi időpont a reális, de „minden a másik félen múlik”. A portál cikke emlékeztet: a találkozó áttörést jelentene az Orbán-kormány és az Egyesült Államok kapcsolatában. Orbán Viktor legutóbb 2001-ben, még az első miniszterelnöki ciklusában járt a Fehér Házban.

A Direkt36-nak magyar kormányzati, illetve a kormánnyal kapcsolatban álló források azt mondták, a magyar kormány rendkívül jelentős értékű védelmi beszerzésekről folytat tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. Ezek egy részével kapcsolatban az esetleges Orbán–Trump találkozón várható bejelentés.

Az Átlátszó tengerentúli forrásra hivatkozva írta szintén azt, Orbán május közepén látogat a Fehér Házba, ahol fogadja az amerikai elnök. Mivel Orbán volt Trump elnökségének egyik legelső és leglelkesebb támogatója, a beiktatás után hamar felmerült, hogy vajon mikor fogadják a magyar miniszterelnököt a Fehér Házban. A magyar diplomácia mindig igyekezett hárítani a kérdést - jegyzi meg a portál. Ugyanis egy lehetséges Orbán-Trump találkozóról márciusban még az mfor.hu-nak adott interjúban Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter azt mondta:

„jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség. Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk; nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg.”

Frissítés: időközben Szijjártó Péter az Origónak megerősítette: Trump munkalátogatásra hívta meg Orbán Viktort. A tegnap délután átadott hivatalos meghívó szerint a találkozó május 13-án kora délután lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.