2p

Összetrombitálják a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, találkoznak a munkavállalók, a munkáltatók, és a kormány.

Összeülnek és ismét egyeztetnek a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány a minimálbér évközi emelésének lehetőségéről – tudta meg a Napi.hu. A portál cikke szerint a tárgyalások az ügyben még júliusban kezdődtek, a jövő héten tartandó egyeztetésen azonban eldőlhet, számíthatnak-e a legalacsonyabb keresetű munkavállalók még január előtt a keresetük emelkedésére.

A cikk emlékeztet, a minimálbér évközi emelésének lehetőségére az idei évre vonatkozó bérmegállapodás ad lehetőséget, ebben a felek ugyanis azt vállalták, hogyha az akkori előrejelzésektől jelentősen eltér a nemzetgazdaság tényleges jelenlegi helyzete, a megállapodást a újratárgyalják.

Fel kell zárkóztatni a magyar minimálbért? Fotó: Depositphotos
Fel kell zárkóztatni a magyar minimálbért? Fotó: Depositphotos

A szakszervezetek mindezt indokoltnak látják, így egyebek mellett arra hivatkozva tárgyalnák újra a bérmegállapodást, hogy az árak jobban nőttek, mint a minimálbér összege, de úgy vélik, hogy abban az esetben is szükség lenne az emelésre, ha az infláció gyorsabb ütemben csökken az év végéig, mint ahogyan a szakértők várják – teszi hozzá a cikk.

Az évközi béremelést a szakszervezetek elképzelése szerint egyébként úgy kellene végrehajtani, hogy a minimálbérek egész évre vetített emelkedése 2022-höz képest elérje a 18 százalékot.

(Napi.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!