4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Márciusban javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban, és a magyar cégvezetők is optimistábbak.

Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint - tudósít az MTI.

Az üzleti számítások egyre rózsásabbnak tűnnek az egész EU-ban.
Az üzleti számítások egyre rózsásabbnak tűnnek az egész EU-ban.
Fotó: Depositphotos

Márciusban a gazdasági hangulatindex (ESI) a várakozásoknak megfelelő mértékben emelkedett mindkét régióban: 0,7 ponttal 96,2 pontra az EU-ban és 0,8 ponttal 96,3 pontra, három havi csúcsra az euróövezetben. Az EU-ban az ESI emelkedését a kiskereskedők, a fogyasztók és kisebb mértékben a szolgáltatások és az ipar vezetői bizalmának javulása okozta, míg az építőiparban stagnált a bizalom. A legnagyobb uniós gazdaságok közül az ESI jelentősen javult Franciaországban, 2,6 ponttal, valamint kisebb mértékben Olaszországban, ahol 1,5 ponttal és Németországban 0,9 ponttal. Hollandiában viszont 0,7 százalékkal romlott, Spanyolországban pedig 0,4 százalékkal lett alacsonyabb.

A feldolgozóiparban a várt mínusz 9,0 pont helyett mínusz 8,8 pontra, hat hónapja, 2023 szeptembere óta a legmagasabbra emelkedett a hangulatindex a februári mínusz 9,4 pontról. A szolgáltatásban a bizalmi index 6,3 pontra emelkedett a várt 7,8 pont helyett az előző havi 6,0 pontról.

Az európai fogyasztói bizalom is a csúcson

A fogyasztói bizalom 0,6 ponttal 2022 februárja óta a legmagasabb értékre, mínusz 14,9 pontra javult mínusz 15,5 pontról. Köszönhetően annak, hogy fokozatosan javult a háztartások múltbeli és várható pénzügyi helyzetének megítélése, illetve az ország várható gazdasági helyzetére vonatkozó várakozás is, kevésbé pesszimisták a háztartások. A nagyobb tételek vásárlására vonatkozó hajlandóság stabilan tartotta magát az előző havi szinten.

A kiskereskedelmi bizalom mutatószáma 0,7 ponttal kissé megélénkült (+0,7), ami a múltbeli üzleti helyzetről alkotott derűlátóbb értékeléseknek és a készletek mennyiségének megfelelőségéről alkotott jobb véleményeknek köszönhető. A kiskereskedők üzleti várakozásai gyakorlatilag stabilak maradtak.

Az építőipari bizalom stabil maradt, mivel az építők foglalkoztatási várakozásai csak kis mértékben javultak, és a rendelésállomány szintjére vonatkozó értékeléseik nagyjából változatlanok maradtak.

Az építésügyi vezetők aránya, akik az építési tevékenységet korlátozó tényezőként az elégtelen keresletet jelölték meg, tovább nőtt (+1,4 ponttal 32,8 százalékra), míg az anyag- és eszközhiányra utalók aránya csökkent (-0,6 ponttal 8,7 százalékra).

A foglalkoztatási várakozások mutatója (EEI) a második egymást követő hónapban gyakorlatilag stabil maradt mindkét területen, 0,1 ponttal 102,3 pontra emelkedett az EU-ban és 102,6 pontra az euróövezetben. Az ESI-vel ellentétben, amely a hosszú távú átlag alatt van, az EEI a hosszú távú átlaga felett teljesített.

A hazai cégvezetők is optimistábbá váltak

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint, amelyben közel 600 vállalkozás gazdasági várakozásait vizsgálta - jelentette az MTI. A felmérésrből kiderül, hogy míg tavaly négyből három cégvezető számított a makrogazdasági kilátások romlására egyéves időtávban, addig idén minden második (47 százalék) vélte így. Alig több mint egyharmaduk (37 százalék) nem számít a gazdasági környezet változására, míg 16 százalék vár az előzőnél jobb évet. Az optimizmust erősíti, hogy az energiaköltségekből adódó árnyomás enyhült és a gyengülő forint is kedvező lehet az exportra is dolgozó cégeknek - közölték.A válaszadók saját vállalkozásukat illetően még derűlátóbbak; alig 21 százalékuk számít kedvezőtlenebb évekre, az előző évi 63 százalék után és ugyanekkora arányban vannak azok, akik ugyanolyan évre számítanak idén, mint 2023-ra.

  • A cégvezetők 32 százaléka tervez létszámbővítést, és 70 százalék bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében.
  • A válaszadók fele (53 százalék) tervez beruházást egy éven belül akár pályázatok elnyerése nélkül, 21 százalék viszont csak támogatás esetén fejlesztene.
  • A cégek negyede (26 százalék) pedig egyaltalán nem tervez beruházni 2025-ig - közölték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!