3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyár az utazási élmények időszaka, ám nem csupán a pozitívaké, hanem a negatívaké is, és az utóbbiak közül az egyik legbosszantóbb, ha lába kel az utazó pénzének vagy értéktárgyának.

Az európai nyári utazások jó esélyeket kínálnak arra, hogy a turisták új célpontokat tűzzenek ki maguk elé, amelyek felejthetetlen új élményekkel kecsegtetik őket. Sajnos ugyanilyen felejthetetlenek lehetnek a negatív tapasztalatok is – írta a Yahoo Life az európai zsebtolvaj-térképet bemutató cikkében.

Ezzel kapcsolatban sosem szabad elfelejteni a néhai szocialista országokban divatos figyelmeztetést, miszerint: „Éberség, elvtársak, éberség!” Sokszor azonban az éberség sem segít időben észrevenni a tolvajt, és a magyar turista örülhet, ha "csak" a forintját lovasítják meg, nem euróját.

Nagy városok, nagy kockázat

Az éberséghez adja meg az első segítséget a Quotezone biztosítási összehasonlító oldal European Pickpoketing Indexe, azaz zsebtolvaj-indexe. Ezt a mutatót az interneten megjelenő panaszok alapján állítják össze, amelyekben a turisták arról számolnak be, hogyan lopták meg őket a zsebtolvajok, miközben Európa valamelyik városának egyik látványosságát csodálták.

A több ezer posztból kiderül, hogy a zsebtolvajok kedvenc vadászterületei a nagy nyugat-európai országok fővárosai. Az indexet annak alapján állították össze, hogy hány zsebtolvajlásról számoltak be az internetezők egy ország öt legismertebb turistacélpontjának meglátogatása során.
A zsebtolvajlási feketelista sorrendje a következőképpen alakult:

  1. Olaszország,
  2. Franciaország,
  3. Hollandia,
  4. Németország,
  5. Görögország,
  6. Spanyolország,
  7. Portugália,
  8. Törökország,
  9. Írország,
  10. Lengyelország.

Zsebtolvajokban gazdag országok. Fotó: Quotezone
Zsebtolvajokban gazdag országok. Fotó: Quotezone

Olaszország 1906 említéssel szerezte meg a negatív elsőséget. Az utazókat olyan látványosságoknál lopták meg, mint a Colosseum, a Trevi-kút, a római Pantheon, a milánói dóm, illetve a firenzei Uffizi képtár. Franciaországban a legkiemelkedőbb látványosságok Párizsra korlátozódtak. Hollandia harmadik helye meglepő, miután csak a kilencedik legnépszerűbb európai úti cél.

Spanyolországból ötször kevesebb zsebtolvajlásról érkezett hír, mint Olaszországból, ám a barcelonai zsebtolvajok „szorgalmas lopkodásainak” köszönhetően így is befutott a 6. helyre. Az párizsi Eiffel-torony vagy a római Trevi-kút különösen kedveltek a zsebtolvajok körében, mert mindig nagy a tömeg, amelyben könnyebben el tudnak rejtőzni.

A szakértők az éberségen túl, azt ajánlják a turistáknak, hogy a pénzt tartsák ruhájuk valamelyik belső zsebében vagy bukszatartó övön. Kerüljék a csili-vili ékszerek viselését. Osszák szét a pénzüket több zsebben és táskában. Csak az egy napra szükséges dolgokat vigyék magukkal. Figyeljenek a gyanús alakokra és a gyanús lökdösődésekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!