3p

Visszajött a maszk az önkormányzatok által fenntartott szociális intézményekben. Ez derült ki a főpolgármester látogatási változtatásokról szóló leveléből. Mindezt a negyedik hullám emelkedő görbéje miatt.

A főpolgármester látogatási módosításokat érintő levele alapján az önkormányzatok által fenntartott szociális intézményekben visszaállítanak pár járványügyi korlátozást, ami a harmadik hullámban már bevált.

Ezek alapján csak egészséges személy látogathat olyan bentlakót, aki nincs elkülönítve.

 • Védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek naponta délelőtt 10 óra és délután 18 óra között mehetnek be látogatni.
 • Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező látogatók részére az érintésmentes látogatás lehetősége heti két napon biztosított, melyet telefonon kell egyeztetni. 

A látogatás ismét maszkban, és sokszor a kertben történik majd. Fotó: Pixabay
A látogatás ismét maszkban, és sokszor a kertben történik majd. Fotó: Pixabay

Látogatás céljából az intézmény területére lépő személyeknek az intézményben elrendelt, és a bejárási pontokon kifüggesztésre került óvintézkedéseket be kell tartaniuk, melyek a következők:

 • Az intézményvezető saját hatáskörben határozhatja meg, hogy a szociális otthon részlegein egyszerre hányan tartózkodhatnak, a látogatók parkolhatnak-e az intézmény területén belül, vagy csak kint
 •  A látogatóknak az intézmény területére való belépést megelőzően a védettségi igazolványukat és személyi igazolványukat be kell mutatniuk, az óvintézkedésekről szóló tájékoztatást el kell olvasniuk, majd a látogatói nyilatkozatot kitölteniük.
 • A belépés az intézmény területére csak testhőmérséklet mérését követően és a maszkban lehetséges. Ha nincs a látogatónak, az intézmény biztosítja számukra. 
 • Az intézménybe lépéskor a kihelyezett kézfertőtlenítőt használni kell. 
 • Egy ellátotthoz egy időben maximum két védettségi igazolvánnyal rendelkező látogató érkezhet, valamint ezen felül a felügyeletük alatt álló, 18 év alatti, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek.
 • A látogatás időtartama maximálisan fél óra lehet. A látogatás helyeként lehetőség szerint a kertet, és a teraszokat jelenti, de az egyágyas szobákban lehetséges a látogatás. 
 • Ágyban fekvő ellátott látogatásakor többágyas szobában egyszerre egy látogató tartózkodhat a szobatársak nyugalmára tekintettel.
 • A látogatás során egymástól a 2 méteres távolság betartását, a közvetlen kontaktus ( ölelés, puszi) és a nem közvetlen hozzátartozóval való érintkezés kerülését.

A levél arra is kitér, hogy annak érdekében, hogy valamennyi ellátott és hozzátartozó élhessen kapcsolattartási jogával, arra kérik a hozzátartozókat, hogy lehetőség szerint heti egy alkalommal
látogassák szeretteiket.

Kijárási szabályok változása:

 1. Védettségi igazolvánnyal rendelkező ellátott kimehet.
 2. Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező ellátottak is elhagyhatják az intézményt, de 72 órán túli távollétet követően csak SARS-Cov-2 antigén gyorsteszt negatív eredménye után térhetnek vissza, melynek levételéről az intézmény gondoskodik.
   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!