<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Visszajött a maszk az önkormányzatok által fenntartott szociális intézményekben. Ez derült ki a főpolgármester látogatási változtatásokról szóló leveléből. Mindezt a negyedik hullám emelkedő görbéje miatt.

A főpolgármester látogatási módosításokat érintő levele alapján az önkormányzatok által fenntartott szociális intézményekben visszaállítanak pár járványügyi korlátozást, ami a harmadik hullámban már bevált.

Ezek alapján csak egészséges személy látogathat olyan bentlakót, aki nincs elkülönítve.

 • Védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek naponta délelőtt 10 óra és délután 18 óra között mehetnek be látogatni.
 • Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező látogatók részére az érintésmentes látogatás lehetősége heti két napon biztosított, melyet telefonon kell egyeztetni. 

A látogatás ismét maszkban, és sokszor a kertben történik majd. Fotó: PixabayA látogatás ismét maszkban, és sokszor a kertben történik majd. Fotó: Pixabay

Látogatás céljából az intézmény területére lépő személyeknek az intézményben elrendelt, és a bejárási pontokon kifüggesztésre került óvintézkedéseket be kell tartaniuk, melyek a következők:

 • Az intézményvezető saját hatáskörben határozhatja meg, hogy a szociális otthon részlegein egyszerre hányan tartózkodhatnak, a látogatók parkolhatnak-e az intézmény területén belül, vagy csak kint
 •  A látogatóknak az intézmény területére való belépést megelőzően a védettségi igazolványukat és személyi igazolványukat be kell mutatniuk, az óvintézkedésekről szóló tájékoztatást el kell olvasniuk, majd a látogatói nyilatkozatot kitölteniük.
 • A belépés az intézmény területére csak testhőmérséklet mérését követően és a maszkban lehetséges. Ha nincs a látogatónak, az intézmény biztosítja számukra. 
 • Az intézménybe lépéskor a kihelyezett kézfertőtlenítőt használni kell. 
 • Egy ellátotthoz egy időben maximum két védettségi igazolvánnyal rendelkező látogató érkezhet, valamint ezen felül a felügyeletük alatt álló, 18 év alatti, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek.
 • A látogatás időtartama maximálisan fél óra lehet. A látogatás helyeként lehetőség szerint a kertet, és a teraszokat jelenti, de az egyágyas szobákban lehetséges a látogatás. 
 • Ágyban fekvő ellátott látogatásakor többágyas szobában egyszerre egy látogató tartózkodhat a szobatársak nyugalmára tekintettel.
 • A látogatás során egymástól a 2 méteres távolság betartását, a közvetlen kontaktus ( ölelés, puszi) és a nem közvetlen hozzátartozóval való érintkezés kerülését.

A levél arra is kitér, hogy annak érdekében, hogy valamennyi ellátott és hozzátartozó élhessen kapcsolattartási jogával, arra kérik a hozzátartozókat, hogy lehetőség szerint heti egy alkalommal
látogassák szeretteiket.

Kijárási szabályok változása:

 1. Védettségi igazolvánnyal rendelkező ellátott kimehet.
 2. Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező ellátottak is elhagyhatják az intézményt, de 72 órán túli távollétet követően csak SARS-Cov-2 antigén gyorsteszt negatív eredménye után térhetnek vissza, melynek levételéről az intézmény gondoskodik.
   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.