<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Július 29-én megnyílt a harmadik oltásra jelentkezők regisztrációs felülete, s augusztus 1-jétől már meg is kaphatták az „első fecskék” az emlékeztető vakcinájukat. De mi a helyzet az idősek otthonában élőkkel, akik év elején kapták meg Pfizer-oltásukat, tehát már több, mint 4 hónapja, de korukból adódóan többségük nem tud regisztrálni online a harmadik oltásra? Megkérdeztünk erről egy intézményvezetőt, valamint a Koronavírus Sajtóközpontot is. 

Bár Magyarország az első, ahol a harmadik oltásra július 29-től időpontot lehet foglalni, mégis elég sok megválaszolatlan kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Például az, hogy az idősek otthonában élők többsége, akik az egészségügyi dolgozók mellett már az év elején megkapták második oltásukat is, mikor és ki fogja beoltani az emlékeztető oltással?

Már szervezik az idősotthonokban a harmadik oltást. Fotó: DepositphotosMár szervezik az idősotthonokban a harmadik oltást. Fotó: Depositphotos

 

„Még nem kaptunk semmilyen konkrét tájékoztatást vagy útmutatót, hogyan fog a harmadik oltások beadása működni, de azt gondoljuk, hogy hasonlóan az első két körhöz, most is központilag oltják majd be lakóinkat” – vélekedik Kocsisné Csór Katalin, a noszvaji Kincses Sziget Szépkorúak Otthonának vezetője. 

Ezt támasztja alá az a múlt héten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ e-mailen kiküldött felmérése, amely többek között arra volt kíváncsi, hogy a bentlakó idősek közül hányan kapták meg az első két oltásukat, azaz várhatóan hány emlékeztető oltásra lesz szükség az intézményen belül?

Az intézményvezető szerint ez az irányszámokat megmutató adatszolgáltatási kérdőív arra enged következtetni, hogy az első két oltáshoz hasonlóan, most sem kell külön-külön beregisztrálniuk lakóikat, hiszen a kampányoltáson kívül az intézményekben az első kettőnél sem volt erre szükség.

„Nehézkes lenne közel száz embernek időpontot kérnünk, de természetesen, ha szükség lenne rá, segítenénk nekik”

– mondja az igazgatónő, aki szerint ez az adatigénylés azt vetíti előre, hogy a harmadik oltás is központilag történik majd. Ezt támasztja alá az a kérdőívben szereplő kérdés is, hogy az intézményorvos vállalja-e az emlékeztető vakcina beadását?

A koronavirus.gov.hu szerint egyébként a regisztrációs felületen az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. Az emlékeztető oltás az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott.

Márpedig a magyarországi idősotthonokban a lakók többségét több, mint 4 hónapja oltották, kivéve azokat, akiket valamilyen betegség, vagy kórházban tartózkodás miatt később, vagy egyáltalán nem lehetett beoltani, de számuk elenyésző ezekben az intézményekben. Ennek köszönhetően a noszvaji Kincses Sziget Szépkorúak Otthonában a harmadik hullámban már egyetlen egy fertőzött vagy beteg sem volt.

Az idősotthonokat érintő harmadik oltással kapcsolatban megkérdeztük a Koronavírus Sajtóközpontot is, ezzel meg is válaszolva az általunk megkeresett intézmény vezetőjének gondolatait. Arról tájékoztatták ugyanis lapunkat, hogy az idősek otthonaiban korábban is belső igényfelmérés alapján hajtották végre az oltásokat, ez most is így történik.  

„Az intézményvezetők és a kormányhivatalok már végzik a felméréseket az idősek otthonaiban arról, hogy ki igényel harmadik oltást, és már meg is kezdődött azok beadása az intézményi orvosok vagy oltócsapatok bevonásával.”

A szociális intézményekben egyébként még nem, de az egészségügyi dolgozóknak szeptember 1-jéig kötelező beadatnia a koronavírus elleni vakcinát (ami esetükben a Pfizer), aki ezt nem vállalja, megszüntetik az egészségügyi szolgálati jogviszonyát, azaz kiteszik az állásából. A szociális intézményekben közül csak ott kötelező az oltás egyelőre, ahol szakápolási tevékenységet folytatnak, valamint azokra vonatkozik a rendelkezés, aki szociális intézményben egészségügyi szolgáltatást nyújt (pl. az intézmény orvosa). Arra a kérdésre, hogy mit szólna, ha a szociális intézményekben is kiterjesztenék a kötelező koronavírus elleni oltást, Kocsisné Csór Katalin azt mondja, ez egy igen kettős, megosztó intézkedés lenne.

„Egyfelől szükséges az oltás, ugyanakkor, ha kötelezővé tennék, s emiatt mondanának fel az otthonban a kollégáim, nem tudom, hogyan tudnánk ellátni a munkát. Kollektívánk negyede különböző okok miatt nincs beoltva, s ha őket elveszítenénk, nagy bajba kerülne az intézményünk” – teszi hozzá a vezető.

A harmadik oltással kapcsolatos ajánlásra (melyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Dél-Pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői és virológusai, valamint a Szakmai Kollégium Tagozat vezetői dolgoztak ki), reagálva egyébként neves magyar szakértők, - köztük a lapcsoportunknak nemrégiben nyilatkozó Dr. Rékassy Balázs orvos -, szélsebesen kidolgozott egy alternatív ajánlást.

Szerintük a harmadik oltás tekintetében elsődleges oltási feladat jelenleg:

  • az oltott, de valamilyen okból védettséggel nem rendelkezők, valamint a 60 év feletti, Sinopharmmal oltott idősek
  • a még oltatlanok
  • immunhiányos vagy szervátültetettek harmadik oltása.

Másodlagos feladat:

  • a többi populáció emlékeztető oltása, de tudományos szintű folyamatos figyelemmel kísérése

Harmadlagos feladat:

  • a lakosság tájékoztatása, tudományos vizsgálatok lefolytatása, nyilvános közlése.

A szakértők tanulmányukban levezetik, hogy mielőtt bárki szaladna harmadik oltásért, érdemes az eddigi tudományos vizsgálatokat és a vakcinagyártók elemzéseit is figyelembe venni. Kifejtik azt is, hogy a jelenlegi, forrásait tekintve nem transzparens, tudományos alátámasztás nélküli, több ponton is konkrétan aggályos eljárásrendet célszerű lenne a lehető leggyorsabban átalakítani, illetve pontosítani a járványügyi munka támogatása, a magyar lakosság mind jobb védettségének elérése az oltási program iránti közbizalom megnyerése és fenntartása érdekében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.