2020. június 3. 07:26

Az idei júliusi inflációval emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot jövőre.

A kormány már benyújotta a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatát, most az ezt megalapozó előterjesztés is a parlament elé került.

Enyhítenek a szigoron (Fotó: pixabay) Enyhítenek a szigoron (Fotó: pixabay)

A dokumentum bő terjedelemben foglalkozik az egészségügyi szolgáltatási járulékkal, amit azoknak kell fizetniük, akiknek nincs a biztosítási jogviszonyt megalapozó jövedelmük. Ők jelenleg havi 7710 forintért (a napi összeg 257 forint) válthatják meg az egészségügyi ellátásra való jogosultságukat.

Ez az összeg jövőre minden bizonnyal emelkedni fog. A törvényjavaslat ugyanis azt tartalmazza, hogy 2021-ben a 2020. júliusi inflációnak megfelelően emelkedjen az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Onnantól kezdve pedig mindig így történik a valorizáció. A júliusi adatot augusztusban közli a KSH, amennyiben 3 százalék lenne az infláció a nyár középső hónapjában, akkor 2021-ben 7941 forintra emelkedne a járulék havi összege. A tényleges összeget a NAV minden év október végén fogja közzétenni.

Egy másik lényeges módosítás is érinti az érintetteket: egy 2019-es törvény alapján ha meghaladja a három hónapot az elmaradás az egészségügyi szolgáltatási járuléknál, akkor csak térítéssel lehet igénybe venni a továbiakban az egészségügyi ellátást. Az intézkedés a parlamenti tárgyalása során nagy vitát váltott ki, vélhetően ennek betudhatóan - no meg e járványhelyzet következményeként - a kormány hat hónapra emelné a hátralékos időszakot, amit követően csak az ellátás megtérítésével foglalkozhatnának az orvosok az adott beteggel.

A javaslat tartalmazza az egészségügyi szolgáltatási járulékból származó hátralék rendezéséről szóló módosítást, amellyel az indoklás szerint amennyire lehet, elkerülhetővé válik az egészségügyi ellátás térítéskötelessé válásával járó eljárás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.