2p

Az idei júliusi inflációval emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot jövőre.

A kormány már benyújotta a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatát, most az ezt megalapozó előterjesztés is a parlament elé került.

Enyhítenek a szigoron (Fotó: pixabay)
Enyhítenek a szigoron (Fotó: pixabay)

A dokumentum bő terjedelemben foglalkozik az egészségügyi szolgáltatási járulékkal, amit azoknak kell fizetniük, akiknek nincs a biztosítási jogviszonyt megalapozó jövedelmük. Ők jelenleg havi 7710 forintért (a napi összeg 257 forint) válthatják meg az egészségügyi ellátásra való jogosultságukat.

Ez az összeg jövőre minden bizonnyal emelkedni fog. A törvényjavaslat ugyanis azt tartalmazza, hogy 2021-ben a 2020. júliusi inflációnak megfelelően emelkedjen az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Onnantól kezdve pedig mindig így történik a valorizáció. A júliusi adatot augusztusban közli a KSH, amennyiben 3 százalék lenne az infláció a nyár középső hónapjában, akkor 2021-ben 7941 forintra emelkedne a járulék havi összege. A tényleges összeget a NAV minden év október végén fogja közzétenni.

Egy másik lényeges módosítás is érinti az érintetteket: egy 2019-es törvény alapján ha meghaladja a három hónapot az elmaradás az egészségügyi szolgáltatási járuléknál, akkor csak térítéssel lehet igénybe venni a továbiakban az egészségügyi ellátást. Az intézkedés a parlamenti tárgyalása során nagy vitát váltott ki, vélhetően ennek betudhatóan - no meg e járványhelyzet következményeként - a kormány hat hónapra emelné a hátralékos időszakot, amit követően csak az ellátás megtérítésével foglalkozhatnának az orvosok az adott beteggel.

A javaslat tartalmazza az egészségügyi szolgáltatási járulékból származó hátralék rendezéséről szóló módosítást, amellyel az indoklás szerint amennyire lehet, elkerülhetővé válik az egészségügyi ellátás térítéskötelessé válásával járó eljárás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!