2020. március 28. 16:51

Hiába terjesztették ki ugyanis a csütörtöki kormányrendelettel a fizikai közérzetet javító szolgáltatásokra is a koronavírus miatti könnyítést, egy további, szűkítő rendelkezés miatt - értelmezésünk szerint - e körből kiesnek a szoláriumok, valamint a fogyasztó-, a karcsúsító és masszásszalonok.

Orbán Viktor az operatív törzs hétfői tájékoztatóján jelentette be, hogy további hat ponttal bővítik a koronavírus hatásainak enyhítése érdekében múlt szerdán meghirdetett gazdaságvédelmi csomagot. Még aznap éjfél előtt meg is jelent a kormányrendelet, amely részletesen felsorolta, mely tevékenységek részesülnek adó- és járulékfizetési könnyítésben.

E kört tágította egy újabb, csütörtökön elfogadott kormányrendelet. Ez egyebek mellett a fizikai közérzetet javító szolgáltatásokat nyújtók járulékfizetési kötelezettségét is elengedi, a munkavállalóknak pedig csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük (legfeljebb 7710 forintot) március, április, május és június hónap után.

Mégsem mentesülnek a járulékfizetés alól a szoláriumok? Fotó: depositphotos.com Mégsem mentesülnek a járulékfizetés alól a szoláriumok? Fotó: depositphotos.com

Fizikai közérzetet javító szolgáltatás alá tartozik:  

  • törökfürdők,
  • szaunák és gőzfürdők,
  • szoláriumok, gyógyfürdők,
  • fogyasztó- és karcsúsítószalonok,
  • masszázsszalonok stb. tevékenysége.

Csakhogy a kormányrendelet másik pontja szerint a járulékmentesség csak akkor terjed ki e tevékenységekre, ha azok megfelelnek a 37/1996. (X.18.) NM rendeletnek. Márpedig ez a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeit írja elő, meglehetős részletességgel. Például megszabja, hogy milyen minőségű vizet lehet használni, mikor kell azt cserélni, illetve fertőtleníteni, s mindezekről üzemi naplót kell vezetni. Mivel ez az 1996-os miniszteri rendelet nem terjed ki a szoláriumokra és a szalonokra (masszázs, fogyasztó- és karcsúsító), lapunk értelmezése szerint e specifikációval utóbbiak kikerültek a kedvezményezetti körből.

Meglehet, hogy e diszkrimináció összefüggésben lehet azzal, hogy míg a közfürdők a korábbi korlátozás miatt napok óta zárva vannak, addig az említett szalonok és szoláriumok továbbra is üzemelnek. Igaz, vélhetően a „békebelihez” képest jóval alacsonyabb forgalommal, amelyet minden bizonnyal csak tovább csökkent a péntektől hatályos és a húsvét előtti szombatig – azaz április 11-éig érvényes – kijárási korlátozás.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.