<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Többszáz ukrán katona és polgári személy holttestét hantolják ki jelenleg is.

Közel 440 holttestet találtak az ukránok a visszavett Izjum környékén, mindannyian tömegsírokban voltak - közölte péntek hajnalban a harkovi rendőrség vizsgálati osztályának vezetője és az eltűnt személyek felkutatását végző csoport másik vezetője - jelentette az UNN ukrán hírügynökség. Ukrán katonák és civilek egyaránt vannak köztük.Jelenleg még tart a holttestek kihantolása, mindegyik fakereszten találtak egy számot, de nevet egyikre sem festettek. A hírt megerősítette a Szabadság Rádió is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Bucsa melletti mészárláshoz hasonlította az esetet. A megtaláltak egy része feltehetően a rakétatámadások következtében hunyt el.

Tömegsír Izjumnál. Fotó: UNN
Tömegsír Izjumnál. Fotó: UNN

  • A harkovi polgármester csütörtök éjjel azt közölte, hogy orosz rakéták megint polgári célpontokra estek. Két kerületet is támadás ért. Egyelőre nem tudni, mekkora kárt okoztak és hogy van-e halálos áldozat. Az biztos, hogy több kiskorú megsérült.
  • A kirovográdi körzetben több kisebb települést ért rakétatámadás, egyelőre ott is csak a tényt rögzítették, halottakról vagy sebesültekről nincsenek hírek.
  • Ferenc pápa megáldotta azokat az országokat, amelyek védelmi célokra fegyvereket szállítanak Ukrajnának - adta hírül a Sky News. 
  •  
  • Ukrajna támogatása sokba kerül, de a szabadság megfizethetetlen - jelentette ki csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevben a Reutersnek nyilatkozva. Csütörtök este a Bild TV német televíziónak adott interjújában pedig arról beszélt, hogy el tudja képzelni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) indul majd eljárás Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. "Lehetségesnek tartom" - mondta. A bizottsági elnök egyben felkérte az európai államokat, hogy nyugati harckocsikat is szállítsanak Ukrajnának. Úgy fogalmazott, hogy kétség kívül a legsúlyosabb háborús bűncselekményeket követték el Ukrajnában. "Ezért támogatjuk a bizonyítékok gyűjtését, hogy lehetővé váljanak eljárások a Nemzetközi Büntetőbíróságon. Ezen bűncselekmények megtorlása képezi alapját a közös nemzetközi jogrendünknek. És végtére Putyin felelős ezekért" - hangoztatta von der Leyen.
  • Ukrajna, Moldova és Románia energetikai hálózatainak összekapcsolását, a háromoldalú energetikai együttműködés bővítését célzó kormányközi egyezmény megkötéséről állapodtak meg csütörtökön Odesszában a három ország illetékes miniszterei - közölte a román külügyminisztérium. A megbeszélésen arról a sürgős energetikai támogatásról volt szó, amelyre Moldovának és Ukrajnának szüksége van ahhoz, hogy átvészelje a közelgő telet, közép- és hosszú távon pedig a villamosenergia és gázhálózatok regionális összekapcsolásának kiépítéséről, valamint a meglévő interkonnektorok rehabilitálásáról tárgyaltak, megakadályozandó, hogy az energiát geopolitikai célokra lehessen felhasználni.

   
(MTI,UNN)