<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

3 százalékponttal 4,1 százalékra csökkent a munkanélküliség, a foglalkoztatottak száma pedig emelkedett - míg itthon többen dolgoznak, a külföldön alkalmazásban álló magyarok száma csökkent tavalyhoz képest.

Hazajönnek a külföldön dolgozók?

A 2021. június–augusztusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 200 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 volt a KSH friss közlése szerint - az előző év azonos időszakához képest a munkanélküliek száma 15 ezer fővel, míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal csökkent. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 659 ezer főt tett ki, ami 40 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. 

A foglalkoztatottság itthon erősödött, míg a külföldön dolgozók száma csökkent: a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 57 ezer fővel nőtt, addig a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 17 ezerrel kevesebb lett. Ez utóbbi annak ellenére következett be, hogy - a Privátbankár.hu összeállítása szerint - a nyáron két egymást követő hónapban is megdőlt a rekord az Ausztriában dolgozó magyarok számában.

Kevesebb fiatal dolgozik - ezért engedi el a kormány januártól az szja-t 25 év alatt

A KSH a legnagyobb emelkedést egy év alatt az idősebb korosztály foglalkoztatottságában mérte: az 55–64 évesek körében 3,7 százalékponttal, 63,8-ra emelkedett a foglalkoztatottság. Ezzel szemben a fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal, 27,8-ra csökkent.

Forrás: KSHForrás: KSH

Ugyanez a jelenség figyelhető meg a munkanélküliségi adatokban is: miközben a 25 év fölöttiek munkanélküliségi rátája csökkent, a 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal, 15,9 százalékra nőtt. Az összes munkanélküli több mint egynegyede a fiatalok közül került ki. 

Forrás: KSHForrás: KSH

Nem véletlen, hogy a kormány épp ennek a korosztálynak ajánlott 2022-től jelentős adókedvezményt: januártól a 25 év alatti fiatalok teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak (maximum az előző évi júliusi átlagkereset mértékéig terjedő keresetük után). Az intézkedés a jelenlegi adatok szerint 273 ezer főt érint - ennyi a 25 alatti munkavállalók száma, ők adják az összes foglalkoztatott 6 százalékát. 

Az elvárás nyilván az, hogy az szja elengedésének következményeként ezek a számok növekedjenek. Prinz Dániel közgazdász, a Harvard University PhD-hallgatója korábban az Mfor.hu-n megjelent elemzésében nemzetközi és korábbi hazai példákat is talált hasonló ösztönzőkre, amelyek jelentősen és költséghatékonyan emelték a fiatalok foglalkoztatását, a mostani adóelengedés hatásai viszont nem biztos, hogy ugyanolyanok lesznek, mint a 2013-as reform után becsült hatások. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.