3p

3 százalékponttal 4,1 százalékra csökkent a munkanélküliség, a foglalkoztatottak száma pedig emelkedett - míg itthon többen dolgoznak, a külföldön alkalmazásban álló magyarok száma csökkent tavalyhoz képest.

Hazajönnek a külföldön dolgozók?

A 2021. június–augusztusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 200 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 volt a KSH friss közlése szerint - az előző év azonos időszakához képest a munkanélküliek száma 15 ezer fővel, míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal csökkent. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 659 ezer főt tett ki, ami 40 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. 

A foglalkoztatottság itthon erősödött, míg a külföldön dolgozók száma csökkent: a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 57 ezer fővel nőtt, addig a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 17 ezerrel kevesebb lett. Ez utóbbi annak ellenére következett be, hogy - a Privátbankár.hu összeállítása szerint - a nyáron két egymást követő hónapban is megdőlt a rekord az Ausztriában dolgozó magyarok számában.

Kevesebb fiatal dolgozik - ezért engedi el a kormány januártól az szja-t 25 év alatt

A KSH a legnagyobb emelkedést egy év alatt az idősebb korosztály foglalkoztatottságában mérte: az 55–64 évesek körében 3,7 százalékponttal, 63,8-ra emelkedett a foglalkoztatottság. Ezzel szemben a fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal, 27,8-ra csökkent.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Ugyanez a jelenség figyelhető meg a munkanélküliségi adatokban is: miközben a 25 év fölöttiek munkanélküliségi rátája csökkent, a 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal, 15,9 százalékra nőtt. Az összes munkanélküli több mint egynegyede a fiatalok közül került ki. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Nem véletlen, hogy a kormány épp ennek a korosztálynak ajánlott 2022-től jelentős adókedvezményt: januártól a 25 év alatti fiatalok teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak (maximum az előző évi júliusi átlagkereset mértékéig terjedő keresetük után). Az intézkedés a jelenlegi adatok szerint 273 ezer főt érint - ennyi a 25 alatti munkavállalók száma, ők adják az összes foglalkoztatott 6 százalékát. 

Az elvárás nyilván az, hogy az szja elengedésének következményeként ezek a számok növekedjenek. Prinz Dániel közgazdász, a Harvard University PhD-hallgatója korábban az Mfor.hu-n megjelent elemzésében nemzetközi és korábbi hazai példákat is talált hasonló ösztönzőkre, amelyek jelentősen és költséghatékonyan emelték a fiatalok foglalkoztatását, a mostani adóelengedés hatásai viszont nem biztos, hogy ugyanolyanok lesznek, mint a 2013-as reform után becsült hatások. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!