<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Egy hete 4,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt az állam, most ebből 1 milliárd dollárt előtörlesztésre fordítottak. 

Magyarország 370 milliárd forintnyi adósságot törlesztett elő szerdán - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban csütörtökön. Úgy fogalmazott: az ország a mostani veszélyes időkben is elég erős ahhoz, hogy nem csak határidőben, hanem még a lejárat előtt törlessze adósságát.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egymilliárd dollár értékben vásárolt vissza idén és jövőre lejáró dollárkötvényeket. A lépéssel javították az államadósság futamidejét, és erősítették Magyarország pénzügyi stabilitását - mondta Varga Mihály.

Hogy pontosan melyik korábbi kötvényeket előtörlesztette most az állam, az nem derül ki a facebookos tájékoztatásból. A múlt heti kötvénykibocsátás kondíciói mindenesetre rosszabbak voltak, mint a korábbi dollárkötvényeké.

Varga Mihály a videóban arról is beszélt, hogy tavaly a vártnál jobban, a GDP 73,5 százalékára csökkent az államadósság, és a tárcánál azzal számolnak, hogy idén tovább javulhat ez az arány.