2p

5, 10 és 30 éves futamidejű kötvényeket adtak el, a hozam 6,5 és 7,1 százalék között volt.

A pénzügyminiszter kommentjében azt írja: a befektetők érdeklődése háromszorosan haladta meg a kínált mennyiséget, több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek.

Ahogy arról korábban a Privátbankár.hu beszámolt, Magyarország megbízta a BNP Paribas-t, Citit, Deutsche Bankot, Goldman Sachs-t és a JP Morgant, hogy szervezze meg öt-, tíz- és harmincéves dollárkötvények kibocsátását. Ez egybecseng az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) karácsony előtti bejelentésével, miszerint a devizaadósság részarányát 25-ről 30 százalékra emeli, mivel olcsóbbnak ítéli a külföldi forrásbevonást.

Varga Mihály ez utóbbival kapcsolatban azt jegyzi meg: 2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság aránya kétharmadról egyharmadra csökkent, a devizaadósság arányát 50 százalékról 30 százalék alá javították. A devizaadósság aránya a mostani kibocsátással is 30 százalék alatt marad - írja a pénzügyminiszter.

5, 10 és 30 éves futamidejű kötvényeket adtak el

Az Államadósság Kezelő Központ tájékoztatásából az is kiderül: az 1,5 milliárd USD összegű, 5 éves futamidejű évi 6,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 6,273 százalék, az 1,5 milliárd USD összegű, 10 éves futamidejű évi 6,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 6,509 százalék, az 1,25 milliárd USD összegű, 30 éves futamidejű évi 6,75 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 7,098 százalék lett. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!