<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az egyetem közleményében úgy fogalmaz: a CEU-t kiszorították Budapestről.

Hétfő kora délutáni közleményében az intézmény hivatalosan is bejelentette, amit már így is mindenki biztosra vett az országban: Budapestről Bécsbe költözik a CEU.

"Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében."

Az egyetem azért mostanra időzítette a bejelentést, hogy még időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre, áll a szövegben. A közlemény folytatásában az intézmény röviden összefoglalja a magyar kormánnyal való szélmalomharcát.

"Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését."

A továbbiakban Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektorának szavait idézik:

„A CEU-t kiszorították. Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából.”

A kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával. A CEU oktatásának színvonalát az Egyesült Államok oktatási szervei és a Magyar Akkreditációs Bizottság is elismerte, írják a közleményben, majd folytatják: egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is.

„Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló többszáz magyar állampolgárral, többezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben.”

– mondta Ignatieff. Az Egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

A CEU megköszöni a támogató gesztusokat, melyeket az elmúlt hónapok során kapott, majd felsorolja, a magyar kormány kiknek a szavát hagyta figyelmen kívül, amikor nem hagyta, hogy Budapesten maradjon az intézmény:

  • az Egyesült Államok Kongresszusának,
  • New York Állam kormányzójának,
  • a Velencei Bizottságnak,
  • az Európai Parlamentnek,
  • a világ vezető egyetemeinek,
  • két tucat Nobel-díjasnak,
  • és mindenekelőtt a sokezer, békésen demonstráló magyar állampolgárnak.

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták. Az Egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat.

“Bécs városa és az osztrák szövetségi kormány elkötelezett az akadémiai szabadság és kutatás mellett, és tárt karokkal fogad bennünket. Miközben el vagyunk keseredve, hogy elhagyni kényszerülünk Budapestet, örülünk, hogy hallgatóink egy másik nagyszerű közép-európai városban tanulhatnak majd.” - mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke.

Hogy Bécs pontosan milyen körülményeket biztosít a CEU-nak, arról épp ma írtunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.