<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A tíz év után távozó Áder Jánost váltó Novák Katalin tegnapi hatállyal kinevezte a hivatalvezetőjét és a kabinetfőnökét.

A friss Magyar Közlönyben az új köztársasági elnök által aláírt két kinevezésre is lehet bukkanni. Egyik sem meglepetés, miután a tíz év után távozó Áder Jánost váltó Novák Katalin a hétfői Facebook-posztjában már megnevezte a stábjának legfontosabb pozíciót betöltő személyeket.

Így május 10-ei hatállyal:

  • a köztársasági elnök hivatalának vezetője Ekler Gergely lett, aki 2018 óta az új köztársasági elnök közvetlen munkatársa, vagyis azóta, amikor Novák még a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt, Ekler pedig a kabinetfőnöke és a titkárságvezetője. Utóbbi követte a főnökét 2020-ban is, midőn Novákot tárca nélküli miniszterré nevezték ki, Ekler pedig a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai államtitkári posztot kapta. Onnan április 10-i hatállyal távozott, azt követően, hogy az Országgyűlés köztársasági elnökké választotta Novákot.
  • a köztársasági elnök kabinetfőnöke pedig Schanda Tamás lett, aki 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint miniszterhelyettese volt, azelőtt pedig az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkáraként dolgozott.

Tízfős közvetlen stábjának további tagjaira is fény derült Novák hétfői Facebook-posztjában.