4p

Visszafogott, de stabil növekedéssel zárta a tavalyi évet az elektronikus fizetés. A Magyar Nemzeti Bank 2023. október-december időszakára vonatkozó adatai alapján az elektronikus fizetések darabszáma éves összehasonlításban 9, értékük 10 százalékkal emelkedett. A fizikai elfogadóhelyek száma egy év alatt 9, az internetes elfogadóhelyeké 21 százalékkal bővült. A mobiltárcás fizetési megoldás népszerűségéről tanúskodik, hogy a regisztrált kártyák száma egy év alatt 62 százalékkal, az ezekkel lebonyolított tranzakciók darabszáma 35, míg értékük 44 százalékkal emelkedett.

Év végén is megfigyelhető volt a 2023-ra jellemző stabil, de visszafogott növekedés az elektronikus fizetések terén – áll az OTP Bank lapunknak megküldött közleményében. A hazai óriásban azt írja, a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi táblakészlete alapján október és december között a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlások darabszáma egy év alatt közel 9, értékük 10 százalékkal növekedett. A negyedéves változás ugyanakkor még jelzi az inflációs környezet hatására megváltozott vásárlási szokásokat, hiszen a tranzakciók darabszáma a harmadik negyedévhez képest enyhén csökkent, összegük pedig 6 százalékkal emelkedett.

Nagyott nőtt a kártyás fizetések volumene
Nagyott nőtt a kártyás fizetések volumene
Fotó: Pixabay

Mint fogalmaznak, a vásárlók év végi megfontoltságát és az elektronikus fizetés töretlen népszerűségét jelzi a készpénzfelvételek számának alakulása is. 2023. október-december között a készpénzfelvételek darabszáma éves alapon közel 4, értéke pedig amellett, hogy 10 százalékkal csökkent, már 44 százalékkal maradt el a kártyás vásárlások értékétől.

A bank rámutat, az elektronikus fizetés terjedésével párhuzamosan bővült az azt kiszolgáló infrastruktúra is. Kifejtik, a fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma 2022 negyedik negyedévéhez képest közel 9 százalékkal, az internetes elfogadóhelyeké 21 százalékkal emelkedett. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok darabszáma egy év alatt 11 százalékkal növekedett és december 31-re kicsivel meghaladta a 255 ezer darabot, amiből 248 ezer darab érintéses fizetést is lehetővé tevő készülék volt – írja az OTP Bank.

Kiemelik, az innovatív fizetési megoldások tavalyi térnyerését jelzi, hogy a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egy év alatt 63 százalékkal növekedett és megközelítette a 3 millió darabot. A kártyák számának változásához hasonlóan tavaly dinamikusan bővült a használatuk is. A hazai kibocsátású mobiltárcás kártyákkal bel- és külföldön lebonyolított összes vásárlási tranzakció értéke 35, darabszáma 44 százalékkal emelkedett 2022 negyedik negyedévéhez viszonyítva – áll a pénzintézet tájékoztatásában.

„Várakozásainknak megfelelően elmaradt a korábbi évekre jellemző év végi hajrá az elektronikus fizetésekben, azonban a teljes évet tekintve a gazdasági kihívások ellenére is tudott bővülni a piac. Egyre nagyobb az igény az egyszerű kényelmes és innovatív fizetési megoldásokra és az MNB adatai is azt mutatják, hogy ebben a szegmensben van még tere a bővülésnek. A vásárlók egyértelmű igénye a többféle fizetési mód biztosítása, szakértőink pedig segítenek a kereskedők és szolgáltatók számára legmegfelelőbb megoldás megtalálásában”

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment terület vezetője.

Az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásai között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. A SimpleBusiness applikációt kezdő vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria, és SZÉP-kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet.

Lapunk Az utca embere sorozatában a közelmúltban a vásárlók készpénz- és kártyahasználati szokásairól érdeklődött:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!