<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Máris megjelent a rendelet a benzinár-stopról. Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny lehozta.

Vasárnap megjelent az a kormányrendelet, mely holnaptól további három hónapra, 2022. május 15-ig meghosszabbítja az üzemanyagok árstopját. Az okmányt Orbán Viktor kormányfő írta alá. Továbbra is legfeljebb 480 forintért adhatják az üzemanyagok literjét a benzinkutakon.

Az elmúlt hetekben egyre több szakértő és szakmai szervezet is jelezte, hogy rengeteg üzemeltető fog becsődölni amiatt, hogy nem igazíthatja a világpiaci árakhoz a saját üzemanyagárait. Márpedig a kőolaj ára hihetetlen magasságokba szökött, a legtöbb szakértő szerint valójában 520-540 forint közötti fogyasztói ár lenne indokolt, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn reggel megjelent közleményében 510-520 forintot említett.

Ez a tábla kerülhet több benzinkútra (fotó: pixabay.com)
Ez a tábla kerülhet több benzinkútra (fotó: pixabay.com)

A shopokban kapott bevétel egyáltalán nem ellentételezi a veszteségeiket, sok szolgáltatónak nincs is ilyen. A Mol már korábban jelezte, hogy átvenné a nehéz helyzetbe kerülő kutak egy részét.

A szakminisztérium emlékeztett: a járvány és a drasztikusan emelkedő világpiaci energiaárak miatt egész Európában nő az üzemanyagok és élelmiszerek ára. Felidézték:

"a kormány a magyar emberek védelme érdekében, rezsicsökkentési politikája részeként vezette be tavaly év végén a benzinárstopot. Az intézkedés három hónapra szólt, azonban a világpiaci folyamatokat figyelembe véve a kormány az üzemanyagok hatósági árának fenntartása mellett döntött" - írták.