2p

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz jövőre, ennek kapcsán pedig hotelfejlesztési pénzeket is szétosztottak.

Az Átlátszó.hu cikke szerint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. úgy osztotta ki a pénzeket, hogy abból nagyrészt egy szűk, fideszes önkormányzattal jó kapcsolatot ápoló kör részesült.  

A portál cikke szerint közel 300 millió forint landolt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatójának a többségi tulajdonában lévő szállodájánál. Mészáros Zoltán sietősen távozott a posztjáról még a pályázat kiírása előtt, de vezérigazgatói főtanácsadóként maradt a cégnél. Egy másik, helyi és EKF-es közbeszerzéseken sikeres cég pedig 272 millió forintot kapott.

Veszprém jövőre Európai Kulturális Fővárosa lesz. Fotó: Depositphotos
Veszprém jövőre Európai Kulturális Fővárosa lesz. Fotó: Depositphotos

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Mivel időközben rájöttek, hogy nincs elég négycsillagos szoba Veszprémben, ezért három hotel összesen 800 millió forintot kapott kapacitásbővítésre az EKF program költségvetéséből. Az ezt orvoslandó hotelfejlesztési pénzeket az Átlátszó cikke szerint úgy osztották ki, hogy egy szűk, önkormányzattal jó kapcsolatot ápoló kör vitte el a pénzek nagy részét. Százmilliók landoltak a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatójának többségi tulajdonában álló Oliva Hotelnél, illetve egy olyan vállalkozónál, aki sorra nyeri a helyi közbeszerzéseket.

A 111 milliárdra drágult programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg, ez a cég döntött arról is, hogy kik részesülnek a 800 millió forintból. A cég több mint 60 százaléka a fideszes vezetésű veszprémi önkormányzaté.

Az új szállodaépületek a tervek szerint még a 2023-as kulturális évre elkészülnek. A három szálloda bővítéséhez saját tőke is kellett, összesen csaknem 1,8 milliárd forintot költenek a beruházók, amelyből nyolcszázmillió forint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása.

A pályázati közpénzből részesülő szállodák a következők:

  • az Oliva Hotel és Étterem 18 szobával
  • a Hotel História Malomkert 17 szobával,
  • a Betekints Wellness és Konferencia Hotel 15 szobával bővül.

(Átlátszó.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!