2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy év alatt 42,7 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak a hazai hipermarketekben, a tojás, a kenyér és a sajt ára két és félszeresére nőtt.

Az élelmiszárak emelkedésének tempója tovább gyorsult - derült ki laptársunk, a Privátbankár.hu szokásos havi Árkosár-felméréséből. Eszerint egy hónap alatt is több mint 1600 forintot, bő 5 százalékot drágult a nagybevásárlás a vizsgált három hazai hipermarketnél.

Egyetlen hónap alatt is sokat drágultak az élelmiszerek. Fotó: Depositphotos
Egyetlen hónap alatt is sokat drágultak az élelmiszerek. Fotó: Depositphotos

Forintosítva ez azt jelenti, hogy 10 256 forinttal többet kell a kasszáknál hagynunk ugyanazért a közel 30 termékből álló mintakosárért, mint 2021 novemberében.

Szinte ugyanaz látszik mindhárom, egymástól teljesen független lánc (az Auchan, a Tesco és az Intespar) esetében. A legkisebb éves áremelés is 38 százalék közeli, a legnagyobb 45 százalékos - a legolcsóbb áruház 33 848 forintért adta a kosarat, a legdrágább 35 141-ért. A termékek csaknem felénél, 14 terméknél 40 százalékot meghaladó éves áremelkedés történt.

Korábbi cikkünkben, a KSH szeptemberi adatai alapján arra jutottunk, hogy nem kevesebb, mint 25 termék drágult egy év alatt legalább 40 százalékkal.

Laptársunk felmérése szerint a toplista első három helyén a tojás 159 százalékos, a kenyér 147 százalékos és a sajt 144 százalékos drágulással áll. Ezek a termékek tehát 2,5-szer annyiba kerülnek most, mint egy éve. Az árstopon kívüli tej 90 százalékkal lett drágább, a tejföl 71 százalékkal, a rizs 69 százalékkal kerül többe idén novemberben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!