2018. június 30. 08:35
mfor.hu

Július elsejével több jogszabály is megváltozik, ezeket szedtük most egy csokorba.

Drágulhatnak az italautomaták

Az üzemeltető vállalkozásoknak július 1-ig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákba az automata felügyeleti egységeket, melynek köszönhetően a NAV ráláthat az automaták forgalmára. Az egyszerű műszaki kötelezettség azonban plusz terhet is ró a vállalkozásokra, hiszen az egyszeri 30 ezer forintos regisztrációs díj mellett havi 5000 forintos szolgáltatási díjat is kell fizetniük. Emiatt jó eséllyel megdrágulhatnak az automatás termékek.

Lesz, akinek ingyenes lesz a KRESZ-tanfolyam és a vizsga

A kormány a 20 év alatti fiataloknak visszatéríti július elsejétől a KRESZ-tanfolyam és a vizsga árát. Ez 25 ezer forintos értékhatárig jár, és azok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik a gyakorlati oktatáson nem közvetlenül a vizsga után fognak részt venni.

A B kategóriás jogosítványhoz szükséges e-learning KRESZ-tanfolyam díja 15-25 ezer forint között mozog, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a kormány visszatérítése lényegében a teljes költséget fedezheti a 20 évnél fiatalabbak esetében.

Drágábban taxizhatunk Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés még április végén döntött a tarifák emeléséről. Így július elsejétől

  • a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik,
  • a kilométerdíj 280-ról 300 forintra nő,
  • a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra nő.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 7 kilométer hosszú taxis utazás a jelenlegi 2410 forintról 2800 forintra emelkedik.

Indul az online számlázás

Az online számlázási rendszer lényege, hogy a NAV azonnal látja majd számlákat, ami a várakozások szerint tovább fehérítheti a gazdaságot. Július elsejétől minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz.

Ezt legkönnyebben a számlázóprogram használatával lehet megvalósítani, mert ebben az esetben az adatszolgáltatás a gépek közötti kommunikáció keretében történik. Olyan programra van tehát szükség, ami alkalmas az adatok automatikus továbbítására.

Nem ússzák meg azok sem, akik kézzel állítják ki a számlákat. Ha a számla áfatartalma legalább 100 ezer forint, 5 napon belül, 500 ezer forint felett a kiállítást követő napon manuálisan kell elvégezni az adatszolgáltatást.

Nagyobb védelem az utazóknak

A hatályba lépő törvénymódosítás jobb tájékoztatásra, szélesebb körű felmondási jog biztosítására és az utazási irodák szerződésszegése esetén megfelelő kompenzációra kötelezi az irodákat. Nem lehet a jövőben több hónappal az utazás előtt, előre elkérni a teljes részvételi díjat sem, és azt a vállalkozás legkorábban csak az utazás megkezdése előtt harminc nappal igényelheti.

Ha az utazási iroda az utazás lényeges részét nem tudja biztosítani, helyettesítő szolgáltatást kell felajánlani, ezt azonban a fogyasztó akár el is utasíthatja, ha az eredeti szerződéstől a feltételek így jelentősen eltérnének. Ha egyáltalán nem sikerül orvosolni a jelentős szerződésszegést ésszerű határidőben, akkor a fogyasztó akár bánatpénz megfizetése nélkül is felmondhatja a szerződést, és díjengedményt, kártérítést követelhet.

Az ügyféllel közölt teljes díjat utóbb csak akkor emelheti már az utazási iroda, ha ezt a lehetőséget a szerződésben kikötötték. Ekkor sem mindegy, hogy milyen okból történik az emelés, és a díjemelésre kizárólag a személyszállítás árának (üzemanyag, egyéb energiaforrás költségei), harmadik fél által kivetett adónak, illetéknek és egyéb kötelező tehernek (például reptéri illeték), vagy a devizaárfolyamoknak a változása miatt kerülhet sor.

A díjemelés továbbá csak akkor érvényes, ha az utazási iroda erről az utazás megkezdése előtt legkésőbb húsz nappal vagy ennél korábban értesítette a vásárlót, meg kell adni továbbá a díjemelés indokát, sőt az emelés mértékének arányosnak kell lennie a felmerülő költségekkel.

Még gyorsan kaszálja le a parlagfüvet!

Elkezdődik a parlagfűszezon, ami azt jelenti, hogy a hatóságok razziákba kezdenek. Az ingatlantulajdonosoknak a jogszabály értelmében június 30-ig kell megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenn kell tartania.

Ha ennek nem tett eleget, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a hatóság.

Zuglóból eltűnnek a beerbike-ok

A helyi önkormányzat döntésének értelmében a beerbike-ok sértik a közösségi együttélés szabályait, így július elsejétől több belvárosi kerülethez hasonlóan kitiltják Zuglóból a sörbicikliket.

Káoszra készüljön az utakon

Július elsején megkezdődik az M1-es autópálya Bicske és Tatabánya közötti szakaszának felújítása. Az autópálya Győr-Hegyeshalom felé vezető oldalán a 28-as és 40-es kilométerszelvények közötti 12 kilométeres szakasz egybefüggő, új burkolatot kap. A felújítás várhatóan 140 napig - tehát több mint 4 hónapig - fog tartani. A kivitelezés ideje alatt a Budapest felé vezető oldalon a forgalom a leálló- és külső sávon haladhat, míg a Győr felé vezető oldalról egy sávot átterelnek a főváros felé vezető oldal belső sávjára. A Hegyeshalom felé vezető oldalon a belső vagy a külső sávot használhatják majd a közlekedők.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!