2p

Javított a magyar ipar augusztusban, ám még így is 2 százalékos volt a süllyedés éves szinten. A havi adatok szerint viszont lassult a kilábalás üteme.
 

Az ipari termelés augusztusban 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. „Az ágazat teljesítménye javulást mutat, hiszen júliusban még 8 százalékos volt a visszaesés, az áprilisi mélyponthoz képest pedig több mint 30 százalékkal mérsékeltebb volt a visszaesés. Ugyanakkor fontos, hogy alacsony volt a bázis, tavaly augusztusban ugyanis visszafogott volt a termelés. Abban a hónapban mindössze 0,7 százalékos pluszban volt az ágazat, szemben múlt év egészében elért közel 6 százalékos többlettel” – mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Hozzátette: „Egyelőre előzetes adatokról van szó, pontos képet a szektorról majd a részletes számok adnak. Az mindenesetre kedvező, hogy a járvány miatt több hónapon keresztül negatív teljesítményt mutató járműgyártás augusztusban már a tavalyit meghaladó termelést ért el.”

A kép illusztráció
A kép illusztráció


Ugyanakkor az is látható, hogy az ipari kilábalás üteme lassult: az előző hónaphoz viszonyított adatok szerint ugyanis májusban és júniusban kiemelkedő, 16-17 százalékos volt a növekedés, júliusban és augusztusban viszont ez - még mindig tempósnak számító - 7 százalék körülire szintre csökkent. Valószínűsíthetően most zajlik az iparban az elmaradt termelés pótlása. A jövő szempontjából pedig a leglényegesebb kérdés, hogy a kereslet mennyire tud tartósan megrendeléseket biztosítani az ipar számára az őszi hónapokban.„Ha nem lesz leállás az iparban, akkor az év első nyolc hónapjában még 11 százalékos hanyatlást elkönyvelő ágazat akár egy számjegyű csökkenéssel fejezheti be a 2020-as évet” – fogalmazott Németh Dávid. Jövőre javulás várható, de a növekedés mértékét most még korai lenne megmondani a bizonytalan kilátások miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!