2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába munkaszüneti nap május 1., nem mindenki számára jelent szabadnapot: a magyar munkavállalók ötöde (20 százalék), mintegy 900 ezer magyar dolgozik ezen a napon. A Társadalomkutató legfrissebb felmérése alapján a férfiak (24 százalék) és az alacsonyabb végzettségűek (26 százalék) vállalnak munkát a legnagyobb arányban a munka ünnepén is.

A munka ünnepe nem mindenki számára jelent szabadnapot. A Társadalomkutató a hosszú hétvégét megelőző héten arról kérdezte a felnőtt magyar lakosságot, hogy a munkahellyel rendelkező magyarok munkával töltik-e május 1-jét. A kutatás alapján tízből hat magyarnak (59 százalék) van jövedelemmel járó munkája, amely a 18 év feletti magyar társadalomra vetítve hozzávetőlegesen 4,7 millió kenyérkeresőt jelent.

A Társadalomkutató felmérése szerint ennek ötöde (20 százalék), azaz több mint 900 ezren még a munkaszüneti napnak számító május 1-jén is dolgozni fognak.

Forrás: Társadalomkutató
Forrás: Társadalomkutató

A demográfiai változók vizsgálatából kiderül, hogy a férfiak és az alacsonyabb végzettségűek körében dolgoznak a legnagyobb arányban, míg a kor és lakhely kevésbé meghatározó ebben a kérdésben. A férfi munkavállalók körében (24 százalék) jellemzőbb a május 1-jei munkavállalás, mint a nők (15 százalék) körében. Az alapfokú végzettségű kenyérkeresők körében minden negyedik (26 százalék), a középfokú (17 százalék) és a felsőfokú (16 százalék) végzettséggel rendelkezők közül minden hatodik ünnepli munkával a munka ünnepét.

Valamennyi korosztály munkavállalói közel azonos, 20 százalék körüli arányban vállalnak munkát május 1-jén, ez egyaránt igaz a legfiatalabb 18-29 évesekre (22 százalék), de még az arányaiban legkevesebb munkavállalóval rendelkező 60 év feletti korosztályra (21 százalék) is.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2023. április 24-26. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!