2p

A hétfői Kormányinfón beharangozottak közül a SZÉP-kártyára és a fix vagy fixált áras áramszerződésekre vonatkozó kormányzati rendelkezések részletszabályai már meg is jelentek.

Augusztus 1-jétől év végéig alkoholtartalmú italok és dohánytermékek kivételével hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható a Széchenyi Pihenőkártyán (SZÉP-kártya) levő összeg. Emellett a munkaadó egyszeri alkalommal legfeljebb 200 ezer forint béren kívüli (azaz kedvezőbben adózó) juttatást is adhat alkalmazottjának erre a készpénzhelyettesítő eszközre – derül ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből. A kormányrendelet értelmében azok a kereskedők fogadhatják el SZÉP-kártyát ilyen formában, akiknek gazdasági tevékenysége az alábbiak közé sorolható:

  • élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem;
  • zöldség, gyümölcs kiskereskedelme;
  • hús-, húskészítmény kiskereskedelme;
  • hal kiskereskedelme;
  • kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem;
  • egyéb élelmiszer-kiskereskedelem;
  • élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme.

Hideg élelmiszer is vásárolható lesz SZÉP-kártyával. Fotó: Depositphotos
Hideg élelmiszer is vásárolható lesz SZÉP-kártyával. Fotó: Depositphotos

Emellett ugyancsak ebben a Magyar Közlönyben megjelent a fix árak áramdíjas szerződések árplafonjára vonatkozó rendelet is. Eszerint a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltató és raktározást, szállítást kiegészítő vállalkozások (az állami, önkormányzati, nemzeti önkormányzati többségi vagy közvetett befolyással rendelkező felhasználók kivételével) számára július 1-jétől év végéig

legfeljebb nettó 200 eurós megawattóránkénti villamosenergia-díj számlázható ki.

Ha a szerződésben az energiadíjat eurótól eltérő devizában határozták meg, az ár meghatározásához a 2023. június 1. napján hatályos MNB középárfolyamot kell használni.

A rendelkezés rögzíti azt is, a különbözetet az állam az áramszolgáltató számára kompenzálja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!