13p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Szokatlan időpontban tart sajtótájékoztatót a kormány, vajon milyen intézkedéseket kell sürgősen bejelenteni? Folyamatosan frissülő tudósításunkból kiderül!

12:43

Véget ért a Kormányinfó.

12:41

"Tudtunk róla és támogattuk, de nem kértünk ilyet" - fogalmazott Gulyás Gergely a Magyarországra szállított hadifoglyok ügyéről. Ugyanazon a napon tájékoztatták az ukrán felet, mint amelyiken megjelent Semjén Zsolt nyilatkozata, lehet hogy utóbbi volt előbb.

Bár tájékoztatási kötelezettsége nem volt a magyar kormánynak, mégis informálták erről a kijevi vezetést, de az igaz, hogy az ukránok maguk derítették ki, kikről van szó, mivel a magyar kormány csak "11 személyről" adott tájékoztatást.

12:37

"Ebből látszik, hogy milyen veszélyes a Telexszel levelezni"

- ütötte el a Maruzsa Zoltán tévedésből elküldött belső levelezésére vonatkozó kérdést a miniszter, aki hozzátette, "a füllentés sem elfogadható", a következményekről pedig mindenkinek a munkáltatójának kell döntenie.

12:33

A kormány arra törekszik, hogy belvárosi, részben bérelt ingatlanokból a városközponttól távolabb, saját tulajdonú ingatlanokban költöztesse az állami hivatalokat. Ebben kaphat szerepet az állam által megvásárolt Bosnyák téri fejlesztés is. A költözések érinthetnek minisztériumokat, de a miniszter említette a NAV-ot, illetve a Közponit Ellátási Főosztályt is, "összességében sokezer embert" érinthet ez a folyamat.

A recski bányaomlás ügyében hatósági vizsgálat folyik, ennek eredménye a nyilvánosság számára is megismerhető lesz.

12:28

Magyarország nagyjából 700 embercsempészt engedett szabadon a miniszter elmondása szerint. Ennek oka az volt, mert további fogvatartásuk esetén még kártérítést is kellett volna nekik fizetni az ellátásuk költségein felül, így az ország jobban járt azzal, hogy a határokon kívülre kerültek.

12:26

"Brüsszel kényszerítte ránk a jövedékiadó-emelést"

- állította Gulyás Gergely, aki szerint az üzemanyagok árát is jelentősen befolyásoló emelés tekintetében "így is a minimumszint közelében" vagyunk. Mint lapunk is megírta, a kormány látszólag jóval magasabb euróárfolyammal számolt az emelés mértékének meghatározásánál, ha pedig a mostanihoz hasonló árfolyam lesz, akkor túladóztatja a társadalmat.

Beszélt a miniszter arról is, hogy a tűzoltók és rendőrök biztosításának feladatát a Belügyminisztérium fogja ellátni, mert a külsős cégek nagyon magas összegért vállalták volna, ami szerinte a kartellezés gyanúját is felveti.

12:19

A gyerekek száma 13 százalékkal, a pedagógusok száma viszont csak 3 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban, de nem örül a kormány, ha pedagógusok hagyják el a pályát.

"Csak bizonyos területeken van pedagógushiány", egyes tantárgyak, egyes helyek esetében van ilyen, általánosságban viszont nem - állította Gulyás Gergely.

12:15

"Csak és kizárólag azt lehet az adóból levonni, amit kutatásra, fejlesztésre fordítottak"

- jelentette ki a miniszter a gyógyszercégekre vonatkozó extraprofitadók csökkentéséről, és ennek szigorú kontrollját ígérték. A cél az infláció mérséklése, a munkahelyek megvédése.

Harci drónok beszerzéséről nem akart beszélni a miniszter, ez ügyben a Honvédelmi Minisztérium az illetékes.

12:09

Az Európai Bizottság írásban tett javaslatot a rezsicsökkentés megszüntetésére, de ezt a magyar kormány elutasítja, és ebbe Brüsszelnek "nem lehet beleszólása".

A miniszter szerint semmilyen relevanciája nincs annak, hogy a PDSZ Brüsszelhez fordult a státusztörvény miatt, mert az oktatás nemzeti hatáskör. Nem foglalkozik a kormány azzal, hogy közel ötezer pedagógus helyezte kilátásba a felmondását a státusztörvény elfogadása esetére, Gulyás Gergely szerint a múlt heti tiltakozások a médiahátszél ellenére is igen gyengére sikeredtek.

12:05

Arra, hogy idén folyosítja-e a Bizottság a pedagógusok béremeléséhez szükséges összeget, 50 százalék esélyt ad Gulyás Gergely, de arra kevés esélyt lát, hogy végleg le kelljen mondania az országnak ezekről a pénzekról.

Nem merült fel, hogy az Ukrajnában fontos szerepet játszó HIMARS rakétaindító rendszereket vásároljon az Egyesült Államoktól. A miniszter azt állította, hogy erről meg sem kérdezték az amerikaiakat, bár "beszélgetések során" akár ez is szóba kerülhetett. Korábbi sajtóértesülésekből nem teljesen ez a történet rajzolódott ki.

12:02

Elárulta Gulyás Gergely azt is, hogy az Európai Bizottsággal "nagyon eredményes" egyeztetést folytattak a pedagógusok státusztörvényéről, és volt amit figyelembe vettek a javaslataikból.

11:59

Novemberben jöhet év közbeni nyugdíjprémium, ha "erre okot adó körülmény van" - mondta Gulyás Gergely. Mind a nyugdíjemelés, mind az inflációt kompenzáló intézkedések tekintetében a hatályos törvények szerint fog a kormány eljárni.

A pedagógusok béremelésére visszatérve azt mondta a miniszter, hogy tíz százalékos béremelésre a költségvetésből is lesz forrás, ehhez "elegendő kell legyen a gazdaság jövő évi teljesítménye", ehhez tehát nem kell az uniós pénzekre várni.

11:54

Újra szóba keültek a Magyarországra érkezett ukrán (kárpátaljai?) hadifoglyok. Gulyás Gergely azt állította, hogy tudott az érkezésükről már "hetekkel korábban". A tárgyalásokat az orosz ortodox egyház és a Máltai Szeretetszolgálat intézte. Ők szerinte nem hadifogolyként, hanem szabad emberként érkeztek, így rájuk más szabályok vonatkoznak, ettől függetlenül utólag tájékoztatták Kijevet arról, hogy korábban az ukrán haderőben szolgáló, de már nem hadifogoly személyt szállítottak Magyarországra.

11:46

Július 1-jén automatikusan életbe lép az áram-árplafon az érintett vállalkozások számára.

Az átlagfogyasztá feletti lakossági "piaci ár" megváltoztatását azért nem tervezi a kormány, mert az áram esetében tömegesen járnának ezzel rosszul az emberek, hiába lenne alacsonyabb a gáz ára.

Elárulta azt is, hogy július 7-éig mindenképpen szavaznak a pedagógusok státusztörvényéről. Szerinte rengeteg egyeztetés volt, és sok tekintetben "engedett" a kormány, jelenleg nem lát olyan pontot, amelyen érdemi változtatás lenne szükséges, ez vonatkozik például arra is, hogy az új jogviszonyt nem vállalók kevesebb végkielégítést kaphatnak.

11:39

"Akkor érhet véget a háború, amikor Oroszország és az Egyesült Államok - Ukrajnával együtt természetesen - kész a tárgyalásra"

- mondta Gulyás Gergely, aki a következő néhány hónapban erre nem lát "nagyon komoly esélyt".

11:34

A miniszter szerint a 11, furcsa körülmények között Magyarországra került ukrán hadifogoly valójában jogi értelemben nem minősült hadifogolynak. A nemzetközi jognak és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően tájékoztatták Ukrajnát is az ügyről, de a magyar állam nem ellenőrzik őket, akik nem voltak magyar állampolgárok, azok menekültstátuszt kaptak, szabad akaratukból maradhatnak Magyarországon, illetve mozoghatnak szabadon.

11:31

Gulyás Gergely azt mondta, nincs a kormánynak hivatalos álláspontja arra vonatkozóan, hogy Lázár János azt mondta, ha Hódmezővásárhelyen újra megválasztják polgármesternek Márki-Zay Pétert, akkor a kormány részéről semmilyen támogatásra vagy együttműködésre nem számíthatnak.

A miniszter újabb kérdésekre elmondta, ukrán cég nem veheti meg a Dunaferrt, a Ryanairre kiszabott , a Fővárosi Törvényszék által semmissé tett büntetés ügyében pedig elmondta, hogy fellebezni most nem tudnak, de új eljárás kezdődik, azt kell most lefolytatni.

11:24

Szentkirályi Alexadra nagyon elégedett jelenlegi munkájával, de

"majd időben mindenki értesül arról, a kormánypártok kit indítanak el a főpolgármesteri választáson"

- reagált a kormányszóvivő arra, hogy Tarlós István szerint ő lenne a megfelelő jelölt e posztra.

11:18

Az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezése miniszterelnöki egyeztetést és döntést igényel, akkor valósulhat meg.

11:16

Magyarországra csak szigorú ellenőrzés után jöhetnek a betöltetlen álláshelyekre külföldi munkavállalók, de ezt Gulyás Gergely szerint el kell különíteni a menekültek ügyétől.

"Nem szabad összekeverni a demogfáriai ügyeket a migránskérdéssel,az Európai Unió viszont ezeket összekeveri" - jelentette ki a miniszter, és nincs erről őszinte párbeszéd Európában. Hozzátette azt is, hogy a gazdasági fejlődés fenntartásához szükség van az Unión kívülről érkező munkavállalókra is, de nem szabad keverni a kategóriákat.

11:12

Lapunk kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy az ársapkák meghosszabbításáról a következő ülésén dönt a kormány.

Az építőipar megrendelései kétségtelenül csökkentek - válaszolta a miniszter arra a felvetésünkre, hogy tartható-e a tervezett 4 százalékos gazdasági növekedés az építőipar lassulása ellenére is. Hozzátette azonban, hogy a "tervezés megszokott pontossága jelenleg nem biztosítható". A körülmények miatt a költségvetési tervezés sokkal nehezebb, mint korábban.

Az MNB-vel és a Költségvetési Tanáccsal közösen keresnek "alternatív megoldásokat" arra, hogy a jegybank veszteségei kisebb terhet jelentsenek a költségvetés számára.

A miniszter kikerülte a kérdést, hogy a jegybanki kamatcsökkentéssel párhuzamosan tervezik-e csökkenteni egyes állampapírok kamatprémiumát.

Lapunk utolsó kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy Orbán Viktor kijevi látogatására akkor kerülhet sor, "ha ennek értelme van", ebben az esetben "természetesen készen állunk erre".

11:05

Megszólalt Szentkirályi Alexandra is, aki szerint a kormány által elrendelt kötelező bolti akciók jól működnek, ezt ő személyesen is tapasztalta.

"Azt szeretnénk, ha árverseny és nem profitverseny" lenne az áruházakban

- mondta. Legalább heti 50 boltot ellenőriznek a hatóságok. Még jobb lehet a helyzet az árfigyelő online rendszer bevezetésével.

11:02

A státusztörvény vitájában felszólaló ellenzéki képviselők Gulyás Gergely szerint nem ismerik a törvényt, mások pedig a kivételeket próbálják általánosságként bemutatni, például a pedagógusok kötelező kirendelésével kapcsolatban.

Ezzel szemben a miniszter szerint a béremelés az egyik lényeges pont: 2030-ig 7000 milliárd forintot költene erre a kormány, ebből csak 800 millió származna brüsszeli forrásokból. Szerinte tehát nem igaz, hogy uniós pénzekből valósulna meg a béremelés, de rögtön ezután hangsúlyozta, hogy a magyar ellenzék akadályozza ennek megvalósulását Brüsszelben.

A másik lényeges pont a tízhetes szabadság, és az hogy 24 órát kell egy héten tanítani a pedagógusoknak.

10:57

A miniszter mindenkit arra bíztatott, hogy amennyiben visszaélést tapasztalnak az árstopos termékek esetén (például nem áll a vásárlók rendelkezésére elegendő, a rendeletekben meghatározott mennyiségű áru), akkor azt jelentsék a hatóságok felé.

10:54

Szóba kerültek az uniós pénzek, illetve azok hiánya is. Gulyás Gergely megint elmondta, hogy a labda Brüsszelnél pattog, Magyarország teljesítette a vállalásait.

Szerinte Brüsszelben "félnek", de július elején már elvileg küldhetik a számlákat Magyarországról.

10:51

Közben már kérdésekre válaszol a miniszter. Elmondta, hogy a költségvetésnek nagyjából 50 milliárd forint kiadást jelentenek a most bejelentett intézkedések. A gáz esetében nem terveznek hasonlót, mert a magyar vállalkozások által fizetett gázár "belesimul az uniós átlagba", így ez nem jelent versenyképességi hátrányt. Az áram esetében magasabb volt az átlagár, mint az uniós.

10:47

A menekültügyi kvótarendszerről nagyon rossz véleménnyel van Gulyás Gergely, szerinte "meghívót jelent Európába" ez a rendszer. Magyarországnak kellene a határrrendészeti eljárások 28 százalékát lefolytatni, ez is elfogadhatatlan a miniszter szerint.

De nincs még elfogadott szabályozás, azonban Gulyás Gergely attól tart, hogy az Európai Parlament még tovább ronthat a helyzeten, miután bekapcsolódik a folyamatba.

10:44

Július 1-jétől elengedik a gyógyszerforgalmazók extraprofitadóját, ha ezt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják. Az adó mértéke jelenleg 40 százalék.

A gyógyszergyártók esetében a jövő évre már eleve megfelezett extraprofitadót újra megfelezhetik – szintén akkor, ha beruházásra, kutatás-fejlesztésre fordítják.

10:42

Gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a kormány. Az energiaár, főleg az áramár nagy probléma a vállalkozásoknak. Rögzített áras szerződéseket kötött a vállalkozások 81 százaléka – árulta el Gulyás Gergely. E szerződések átlagára 250 euró/megawatt felett van.

Ezért árplafont vezetnek be, a feldolgozóiparban, szálláshelyszolgáltatásban, illetve a raktározásban és szállításban működő vállalkozások esetén ez nettó 200 euró/megawattos árat jelent július 1-jétől. Cserébe Gulyás Gergely szerint azt várja a kormány, hogy az év hátralévő részében ne emeljék az áraikat, és ezt ellenőrizni is fogják. Az intézkedés a kormány számításai alapján 5000 vállalkozásnak segít és mintegy 40 milliárdos költségvetési kiadást jelent.

Az akcióterv második pontja alapján lehetővé teszik a szépkártyák felhasználását a hideg élelemre augusztus 1-től december 31-ig. Ebben az időszakban a munkáltatók további 200 ezer forinttal megemeljék a munkáltatók az eddigi 450 ezer forintos maximális keretet.

10:35

„A háborús helyzet nem könnyebb, hanem nehezebb lesz” – mondta Gulyás Gergely, aki aláhúzta, az öldöklésnek csak a béke vethet véget. Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, de most inkább a veszélyes eszkaláció irányába haladnak a dolgok, Magyarországot pedig inkább el akarják hallgattatni.

10:32

Elkezdődött a Kormányinfó.

 

Vasárnap jelentette be a kormány, hogy hétfőn 10:30-as kezdettel, tehát a bevett csütörtökihez képest igen szokatlan időpontban Kormányinfót tart Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A témákról előzetesen nem közöltek semmit, de Orbán Viktor múlt heti megszólalásai alapján arra lehet számítani, hogy új gazdaságvédelmi intézkedéseket jelenthet be a kormány. Nem lehet azonban kizárni, hogy a jelen állás szerint június 30-áig érvényben maradó árstopok kapcsán is lesz mondanivalója Gulyás Gergelyéknek.

Az eseményen lapcsoportunk is képviselteti magát, itt pedig folyamatosan frissülő tudósításban számolunk be a fejleményekről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!