2p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oktatási és az egészségügyi intézményeknek nyújtott támogatás is számítson bele a cégek társasági adó (tao) kedvezményébe - javasolta az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke pénteken.

Vajda Zoltán a szocialista párt Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón ismertette a jövő évi adótörvényekhez benyújtott MSZP-s módosító indítványokat, kezdeményezve azt, hogy a tao-kedvezményt a cégek ne csupán látványcsapatsportok, hanem köznevelési, felsőoktatási, valamint egészségügyi intézmények támogatása esetén is igénybe tudják venni.

Hozzátette: az intézmények ezeket a forrásokat felhasználhatnák infrastruktúrafejlesztésre, -működtetésre, eszközök beszerzésére, vagy a munkatársak fizetésének kiegészítésére. Az ellenzéki képviselő közölte, azt is javasolják, hogy az egyetemes villamosenergia- és földgázszolgáltatás általános forgalmi adó kulcsa 27-ről 5 százalékra csökkenjen, ez egy családnak akár százezer forint megtakarítást is jelenthetne csak a fűtési szezonban.

Jól jönne a kórházaknak is a pluszpénz. Fotó: Depositphotos
Jól jönne a kórházaknak is a pluszpénz. Fotó: Depositphotos

Vajda Zoltán elmondta, az MSZP elengedhetetlennek tartja, hogy legyen adómentes a minimálbér és csökkenjen az alacsony fizetések adója, mivel ma Magyarországon kétmillióan élnek a létminimum alatt. Értékelése szerint a kormány adócsomagjában semmi olyan nincs, ami segítené a nehéz helyzetbe került családokat, vállalkozásokat. Hozzátette: nagy figyelmet szenteltek a fideszes vagyonkezelő alapítványoknak, hiszen több kormányzati javaslat is könnyítést tartalmaz számukra.

Azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány nem fogja - a várhatóan december 7-ig ülésező - Országgyűlésnek beterjeszteni az új 2023-as költségvetést, a módosítást majd rendeletekkel oldja meg decemberben, a két ünnep között. Ha nincs takargatnivalója a kormánynak, akkor terjessze a parlament elé a jövő évi büdzsé módosítását - sürgette. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!