3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Miközben semmi gyanúsat nem talált a rendőrség a Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat PCR-tesztbeszerzéseivel kapcsolatban, addig a cég közbeszerzését ismét az a Fly Coop Kft. nyerte, mely neve jó pár évvel ezelőtt szinte egybeforrt Rogán Antal egy baráti esküvőre történő reptetésével.

Az Eurotransplant-tal (ET) való együttműködés keretében működő nemzetközi szervcserék magyarországi légi szállítását ismét egy régi jó ismerős, a kadarkúti Fly Coop Légi Szolgáltató Kft. nyerte el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közbeszerzésén. A Fly-Coop Kft. tulajdonosa a Jakab család, az OVSZ főigazgatója Dr. Matusovics Andrea, a kormányközeli publicista, Bayer Zsolt felesége.

A nem menetrendszerű légiszállításra kötött, november 28-án aláírt szerződés keretösszege 2,5 milliárd forint, melyből a következő egy évben 565 milliót hívnak le.

A szerződés értelmében egy merevszárnyú légi járműnek folyamatosan (non-stop) rendelkezésre kell állnia, hogy maximum 2 órán belül felszállhasson, illetve a keret további eseti megrendelésekre még 150 repülési órás éves keretet is biztosít.

Illusztris utaslistával rendelkezik a Fly Coop Kft. Fotó: Facebook
Illusztris utaslistával rendelkezik a Fly Coop Kft. Fotó: Facebook

A szerződés további legfeljebb két évvel meghosszabbítható.

A közbeszerzésen még egy pályázó indult (a Cirrus Hungary Pilótaképző Kft.), de ismét alulmaradt a kormánykörökben jól ismert és rendszeresen alkalmazott Fly Coop-pal szemben. A cég akkor lett közismert, amikor 2016-ban Rogán Antal és akkori felesége, Rogán-Gaál Cecília a cég helikopterével utazott egy barátjuk esküvőjére. A politikus először tagadta a történteket, végül az ügyből akkora botrány lett, hogy az eseményről beszámoló Népszabadságot néhány nappal később bezárta a kormányközeli tulajdonos.

De a Fly Coop Kft.-é volt az a 211 milliós helikopter is, amely Sarka Kata férje, Bessenyei István jóvoltából 2022. február 10-én elhagyta az országot, és a wales-i Hawarden repülőtérre távozott, nemrég pedig ki is került a magyar légi nyilvántartásból is – ezt az Átlátszó derítette ki és írt róla augusztusban.

Egyébként a szervdonációs közreműködésre kiírt közbeszerzés értéke nem is számít olyan nagy bevételnek a cég életében, hiszen a lap szerint bármikor ki lehet bérelni a helikoptereit és kisrepülőit, mégpedig egy órás időtartamra potom 625 ezer forintért.

A Fly Coop gépparkjának utasai olykor nem akárkik:

  • 2017-ben Andy Vajna a negyedik házassági évfordulójukon a helikopteres kiruccanásukra a céget vette igénybe
  • szintén 2017-ben Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója a sajtó elől a cég helikopterével menekült el Makaóról hazatérve
  • Szijjártó Pétert és csapatát 2021-ben a Pécs-Genf-Budapest háromszögben reptették
  • Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke is többször utazott magánútra a Fly Coop privátjet-jével
  • 2019-ben Kövér László és küldöttsége pedig hivatalos útra repült vele Rómába Matteo Salvinihez.

Egyébként 2018 óta a Vérellátó Szolgálat „hivatalos” szállítója a Fly Coop. A 24.hu szerint a Fly-Coop felbukkanásáig az OVSZ egyik légi szállítója a kiskunlacházi Jet-Stream 2004 Kft. volt, amely rendelkezésre állási díj nélkül vállalta a munkát, a Fly-Coop megjelenése után azonban már csak alvállalkozóként jutottak munkához. De már a 2018-as, és az idei megbízásában sincs szó alvállalkozókról vagy erőforrásnyújtó szervezetekről, a cég már saját gépparkjával is meg tudja oldani a feladatot. Ami elnézve az üzleti eredményeit, nem csoda. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!