5p

Tudta, hogy egy transzplantációhoz 100 dolgozó munkája szükséges? Vagy hogy milyen fontosak lehetnek szerveink a halálunk után? Többek között erről is szó esett azon a zártkörű eseményen, ahol a hazai transzplantáció Covid utáni helyzetét villantották fel a szakemberek. 

„Magyarországon 1962-ben volt az első szervátültetés Szegeden, ez volt a világ 38., Kelet-Európa első veseátültetése. A Semmelweis Egyetemen (SE) pedig az első sikeres veseátültetés 1973-ban történt, s ma már az összes szervátültetés 68 százaléka itt zajlik. Idén október 31-ig 127 vese-, 59 máj-, 40 szív- és 8 tüdőátültetés, illetve 6 hasnyálmirigy-transzplantáció történt” – mondta Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a transzplantáció hazai helyzetét bemutató zártkörű eseményen.

Ezzel az SE a szívátültetések számát tekintve a második, a vesetranszplantációknál a hatodik, a májátültetéseknél a hetedik helyen áll Európában.

„A cél, hogy ismét 50 szívátültetést tudjunk végrehajtani” – tette hozzá a rektor, aki arról is beszélt, hogy a szívtranszplantáltak gondozásában Európában elsőként az SE-n már biopszia helyett donor eredetű sejtmentes DNS-vizsgálatot is végeznek 2022 októbere óta.

Úgy tűnik, a Covid már a múlté. Fotó: Depositphotos
Úgy tűnik, a Covid már a múlté. Fotó: Depositphotos

Az eltelt hat évtizedben mintegy 12 ezer szervátültetést végeztek Magyarországon. A Covid-járvány miatt, ahogy a világban máshol is, nálunk is jelentős mértékben csökkent a szervdonációk és -transzplantációk száma, de tavaly ismét elkezdett emelkedni, s 2022-ben már rekordszámú, 56 élő donoros veseátültetés történt.

2023 végéig várhatóan 269 veseátültetés (ebből 46 élő donoros), 67  májátültetés, 52 szívátültetés, 9 vese- és hasnyálmirigy- és 10 tüdőtranszplantáció zajlik majd le.

Legyünk tisztában a szervfelajánlással

„A hazai transzplantációknak óriási lendületet adott, hogy idén tíz éve annak, hazánk csatlakozott az Eurotransplanthoz, amely a legnagyobb európai szervellátó szervezet. Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint az elmúlt évtizedben 929 donorszerv érkezett külföldről” – jelentette ki Dr. Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója.

Ez a mennyiség az elhunyt donoros hazai szervátültetések 23 százaléka, ami igen jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a transzplantációra várakozókat még idejében meg lehessen műteni. Az Eurotransplant kinyitotta a lehetőségek ablakát, mert segítségével 39 százalékkal több beteget lehet várólistára helyezni, és sokkal több donor között tudnak egyezőséget keresni. Mindez amiatt is fontos, hogy a Covid-járvány okozta átmeneti hullámvölgyből kilépve tovább javuljanak ezeknek a betegeknek az esélyei.

Ehhez azonban tovább kell edukálni a magyar társadalmat is, arról, hogy mennyire fontos a szervfelajánlás halálunk esetén. Fontos, hogy nincs szükség külön nyilatkozatra erről, hazánkban a feltételezett beleegyezés elve érvényesül. Azaz, ha nincs külön tiltó nyilatkozat, akkor felhasználhatóak az elhunyt szervei.

„Egyetlen donor hat ember életét mentheti meg.

Jelenleg több mint 5200 gondozott magyar transzplantált él, tehát minden kétezredik magyar szervátültetésen esett át” – jelentette ki Dr. Mihály Sándor.  

Dr. Szijártó Attila, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (StéG) igazgatója arról beszélt, hogy a pandémia alatt harmadával csökkent az agyhalottakból származó szervbeültetések száma, az élő donoros transzplantációk ugyanakkor arányukban és számukban is növekedtek.

Egyre nő az élő donoros veseátültetések száma

Az elhunytakból származó átültetésre alkalmas szervek száma korlátozott: sokkal többen várakoznak műtétre, mint ahány megfelelő szerv rendelkezésre áll. A várólisták sokszor igen hosszúak:

májátültetésnél a legrövidebb idő 0,75 év, és 2022-ben 80 krónikus májbeteg várt átültetésre. Vesénél 3,82 év az átlagos várakozási idő, tüdőátültetésre 0,96, szívtranszplantációra 1,61 évig várnak, kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre 2,64 évig kell türelemmel lenni.

A transzplantációk többsége is veseátültetés, így a szervátültetésre szoruló páciensek közül 2022-ben legtöbben, 1000 fő új vesére várt. De az utóbbi időben egyre nagyobb szerep jut az élő donoros vesefelajánlásnak, amikor házastársak, rokonok, vagy barátok mondanak le a páros szerv egyikéről. Épp erről szólt az ATV Napló című műsorának egy riportja is, amelyben a férj a 25. házassági évfordulójukon ajándékozta oda egyik veséjét a feleségének.

Ezzel a többéves várakozási idő lerövidül, a szervet nem kell szállítani, és időzíthető a műtét.

Hamarosan még több beteg juthat életmentő szervekhez az olyan újdonságoknak köszönhetően, mint a keresztdonációs és az inkompatibilis program, sőt, ma már 3D technológiát is használnak a műtétek tervezésére.

„Az úgynevezett ABO inkompatibilis vesetranszplantáció lehetővé teszi majd az élő donoros vesetranszplantációt olyan esetekben is, amikor a donor és a beteg vércsoportja nem egyezik. A keresztdonációról még kevesen tudnak, amikor a tervezett élő donoros veseadományozásra immunológiai egyezés hiánya miatt nem kerülhet sor, és két élődonor pár tagcseréjével egyezést keresünk. Így páros, illetve hármas szervcserékre is van lehetőség” – magyarázta Dr. Szijártó Attila.

Hozzátette:

„Kifejlesztettünk egy új szoftvert is, amely támogatni és optimalizálni tudja a vesetranszplantációs várólistákat. A program jelenleg Budapesten támogatja és automatizálja a várólistára kerülést, és ha beválik, akkor több kórházban is bevezethetik a módszert.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!