3p

A kulturális belépők is a kedvezményes körben maradnak.

Az őszi adócsomaghoz beadta saját módosító javaslatait a parlament gazdasági bizottsága. Az egyik módosító értelmében mégsem szűnik meg 2019-ben a munkaadó által a munkavállaló részére juttatott, sportrendezvényekre, kulturális eseményekre szóló belépőjegyek, bérletek adómentessége.

Adómentesen mehet a nép meccset nézni
Adómentesen mehet a nép meccset nézni

A tavaszi adócsomag ezt a kedvezményt - sok más béren kívüli juttatáséhoz hasonlóan - eltörölte, 2019 január elsejei hatállyal. Ezen nem változtatott a Pénzügyminisztérium által pár hete benyújtott őszi adócsomag sem. Ma viszont a gazdasági bizottság egy olyan javaslattal állt elő, amely megtartaná az idén hatályos jogszabályt.

Tudni érdemes, hogy a gazdasági bizottság valójában a kormány akaratát önti írásos formába ezekben a javaslatokban. Vagyis az elmúlt hetekben valamiért valakinek fontossá válhatott, hogy a meccsekre, színházakba, koncetrekre szóló belépők adómentessége mégis megmaradjon.

A módosító szerint a minimálbér értékéig élne az adómentesség és a visszaélések elkerülése érdekében kikötik, hogy a belépő nem lehet visszaváltható. E megkötésekkel a juttatási érték csökken a sport esetében, ugyanakkor emelkedik a kultúránál - hívja fel a figyelmet indoklásában a bizottság.

A derült égből ide pottyant javaslat egyik lehetséges magyarázata Orbán Viktor sportszeretete lehet. Közismert, hogy a kormányfő, ha csak teheti, focimeccsekre jár. Ha valakinek, neki fontos lehet, hogy minél szélesebb rétegek számára maradjon meg a kedvezményes lehetőség a meccsre járásra. A kultúra adómentességének megtartása mellett szól technikailag, hogy az szja-törvényben az adómentességről szóló mellékletben egy pontban kezelik e két területet.

Ugyanakkor arról nincs hír, hogy más béren kívüli juttatás esetében is visszaállna a jelenlegi rend. Pedig a dolgozók számára a munkába járás, lakhatás, iskoláztatás van olyan fontos, mint a szabadidős kikapcsolódás egy Felcsút-meccsen, ám ezek jövőre - jelen állás szerint - úgy adóznak majd, mint a munkabér.

Ebben a körben tehát nem került olyan módosító a parlament elé, amely mindezen juttatásokat érintené. Minden remény azért még nem veszett el, Varga Mihály pénzügyminiszter pár napja azt mondta szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalásán, hogy a kormány kész megvizsgálni a béren kívüli juttatásokra vonatkozó egyéb javaslatokat. Csakhogy az idő szalad, mindjárt itt az év vége, vagyis sürgősen a parlament elé kellene vinni az erről szóló előterjesztést, hogy legyen elég idő megszavazni azt. Bár manapság 2 nap is elég egy indítvány elfogadásához...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!