<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kulturális belépők is a kedvezményes körben maradnak.

Az őszi adócsomaghoz beadta saját módosító javaslatait a parlament gazdasági bizottsága. Az egyik módosító értelmében mégsem szűnik meg 2019-ben a munkaadó által a munkavállaló részére juttatott, sportrendezvényekre, kulturális eseményekre szóló belépőjegyek, bérletek adómentessége.

Adómentesen mehet a nép meccset nézniAdómentesen mehet a nép meccset nézni

A tavaszi adócsomag ezt a kedvezményt - sok más béren kívüli juttatáséhoz hasonlóan - eltörölte, 2019 január elsejei hatállyal. Ezen nem változtatott a Pénzügyminisztérium által pár hete benyújtott őszi adócsomag sem. Ma viszont a gazdasági bizottság egy olyan javaslattal állt elő, amely megtartaná az idén hatályos jogszabályt.

Tudni érdemes, hogy a gazdasági bizottság valójában a kormány akaratát önti írásos formába ezekben a javaslatokban. Vagyis az elmúlt hetekben valamiért valakinek fontossá válhatott, hogy a meccsekre, színházakba, koncetrekre szóló belépők adómentessége mégis megmaradjon.

A módosító szerint a minimálbér értékéig élne az adómentesség és a visszaélések elkerülése érdekében kikötik, hogy a belépő nem lehet visszaváltható. E megkötésekkel a juttatási érték csökken a sport esetében, ugyanakkor emelkedik a kultúránál - hívja fel a figyelmet indoklásában a bizottság.

A derült égből ide pottyant javaslat egyik lehetséges magyarázata Orbán Viktor sportszeretete lehet. Közismert, hogy a kormányfő, ha csak teheti, focimeccsekre jár. Ha valakinek, neki fontos lehet, hogy minél szélesebb rétegek számára maradjon meg a kedvezményes lehetőség a meccsre járásra. A kultúra adómentességének megtartása mellett szól technikailag, hogy az szja-törvényben az adómentességről szóló mellékletben egy pontban kezelik e két területet.

Ugyanakkor arról nincs hír, hogy más béren kívüli juttatás esetében is visszaállna a jelenlegi rend. Pedig a dolgozók számára a munkába járás, lakhatás, iskoláztatás van olyan fontos, mint a szabadidős kikapcsolódás egy Felcsút-meccsen, ám ezek jövőre - jelen állás szerint - úgy adóznak majd, mint a munkabér.

Ebben a körben tehát nem került olyan módosító a parlament elé, amely mindezen juttatásokat érintené. Minden remény azért még nem veszett el, Varga Mihály pénzügyminiszter pár napja azt mondta szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalásán, hogy a kormány kész megvizsgálni a béren kívüli juttatásokra vonatkozó egyéb javaslatokat. Csakhogy az idő szalad, mindjárt itt az év vége, vagyis sürgősen a parlament elé kellene vinni az erről szóló előterjesztést, hogy legyen elég idő megszavazni azt. Bár manapság 2 nap is elég egy indítvány elfogadásához...

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.