2019. december 30. 12:00

A kincstár naptár alapján a járandóságok nem kerülnek be az azonnali utalással érintett tranzakciók közé.

A Magyar Államkincstár közzétette a nyugdíjak utalásának jövő évi időpontjait tartalmazó listát a honlapján. Ahogy lapunk korábban megírta, öt olyan hónap is lesz 2020-ban, amikor a megszokottnál hamarabb érkezhet meg a járandóság. A most közölt lista visszaigazolja a cikkünkben foglaltakat.

Mikor jön meg a pénz? Mikor jön meg a pénz?

Az utalással érkező nyugdíjak rendszerint adott hónap 12.-én érkeznek meg a számlákra, az államkincstári átutalást követő munkanapon. Azonban előfordul, hogy hétvégére esik 12.-e, ilyen esetben viszont már pénteken megérkezik a nyugdíj.

Jövőre négy ilyen hónap is lesz. Mindjárt az év első hónapjában hamarabb érkezik meg a nyugdíj, majd áprilisban, júliusban és szeptemberben is 12.-e előtt már a számlán lesz a járandóság. A kincstári naptár alapján októberben is korábban, már 9.-én elutalják a nyugdíjat, de mivel az a nap péntekre esik, a pénz csak hétfőn, 12.-én landol a számlákon, ami ugyebár munkanap.

Decemberben pedig már elsején elindítják az utalást, így másodikán meg is érkezik a jogosultakhoz. Itt nem a naptárhatás érvényesül, a kormány döntése alapján az év utolsó hónapjában a lehető legkorábban jóváírják a számlákon a járandóságokat. Így jön ki összességében a cikkünk elején említett öt hónap.

Államkincstári utalások 2020-ban (nem azonos a pénz bankszámlán való jóváírásával):

Január 9.

Február 11.

Március 11.

Április 8.

Május 11.

Június 11.

Július 9.

Augusztus 11.

Szeptember 10.

Október 9.

November 11.

December 1.

A dátumokból arra is következtetni lehet, hogy a nyugdíjak utalását külön fogják kezelni az azonnali utalással érintett egyéb pénzmozgásoktól. Jelen állás szerint jövő tavasztól megvalósul az azonnali utalás a magyar bankrendszerben, aminek a lényege, hogy a tranzakciók azonnal teljesülnek, és hétvégén is sor kerül a jóváírásokra.

Esetünkben az utóbbi az érdekes, mivel ha a nyugdíjaknál is érvényesülne az azonnali utalás, akkor nem kellene a kincstári utalást követő munkanapig várni a pénz megérkezésére. Októberben például már 9.-én, pénteken megérkezne a pénz, jelen állás szerint viszont erre csak a következő hétfőn kerül sor.

Az utalás mellett postai kézbesítéssel is érkeznek a nyugdíjak. Ezekre más rend vonatkozik: a Magyar Posta tájékoztatása szerint minden hónapban 12 napon keresztül zajlik a pénz kézbesítése. Itt pedig az lesz a jövő év kérdése, hogy milyen változásokat hoz a készpénzhasználat visszaszorítása. A kormány versenyképességi okokból ugyanis a nyugdíjak bankszámlára utalását akarja minél jobban elterjeszteni, ezt Varga Mihály jelentette be a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülés után, pár héttel ezelőtt. Egyelőre nem világos, hogyan lehet ebben érdemi előrelépést elérni a vidéken, jellemzően kistelepüléseken élő nyugdíjasok körében, ahol az elektronikus bankolás kevésbé elterjedt, adott esetben bankfiók sincs a faluban. A kormány mindenesetre első lépésben nekiáll felmérni az elmaradottabb régiókat.

 

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.