<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tegnap esti hír, hogy véget ér Varga Judit igazságügyi miniszter és Magyar Péter házassága. De milyen vagyonelemeken kell megosztozniuk a válás során? Megnéztük.

Elsőként cikkünk kezdetén fontos leszögezni, az igaz ugyan, hogy Magyar Péter az elmúlt években több prominens cégnél is feltűnt, kormányzati vagy más közéleti pozíciót nem tölt(ött) be. Így, bár Varga Judit házastársaként le kellett adnia vagyonnyilatkozatot, az nem nyilvános. Emiatt az elosztandó vagyonelemek mibenlétére csak a miniszter nyilatkozatából következtethettünk.

Ingatlanok

Ahogy azt korábbi cikkünkben is megírtuk, Varga Judit vagyonnyilatkozatában nagyon részletesen feltüntette az ingatlanérdekeltségeit, amelyek a következők:

  • egy balatonhenyei 195 négyzetméteres ház;
  • egy balatonhenyei 7926 négyzetméteres telek;
  • egy balatonhenyei 8018 négyzetméteres telek;
  • egy XII. kerületi 216 négyzetméteres társasházi lakás;
  • egy XII. kerületi 49 négyzetméteres társasházi lakás;
  • valamint egy XII. kerületi 25 négyzetméteres garázs.

A miniszter ezek mindegyikében társtulajdonos, és bár az nem derül ki egyértelműen a leadott dokumentumokból, hogy ezek a férjével közös érdekeltségek, azért ez feltételezhető, így minden bizonnyal ezeken az ingatlanokon is meg kell majd osztozniuk.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy nagyságrendileg milyen értékűek lehetnek ezek az ingatlanok, hiszen ha eladásra kerül valamelyik, a befolyó összegen minden bizonnyal osztozik majd a válófélben lévő házaspár. Laptársunk, a Privátbankár.hu 'Mennyit ér az ingatlanom?' rovatában a minap írt a budai családi házakról, ez irányadó lehet.

Az ingatlan.com adatai alapján jelenleg Balatonhenyén hasonló nagyságú házat senki sem kínál eladásra, de a 120 négyzetméter feletti, nem romos családi házak ára 80 millió forinttól indul, míg a telkek ára fekvéstől függően 3 és 20 millió közt alakult az ingatlanos portálon. Laptársunk, a Privátbankár.hu említett rovata egyébként nemrég egy balatoni ház árának alakulását is vizsgálta, ezt a cikkünket is szívesen ajánljuk Varga Juditnak.

Ennél sokkan jelentősebb értéket képviselnek a budapesti lakások, amelyek közül a 216 négyzetmétereshez hasonló nagyságúak ára bőven 200 millió forint felett van. Az érték a kisebb lakás esetében is ezt megközelítő, itt 96 millió forintért találtunk hasonló méretű eladó lakást.  

Milyen érdekeltségek megosztása merül fel a válás során? Fotó: Varga Judit / Facebook
Milyen érdekeltségek megosztása merül fel a válás során? Fotó: Varga Judit / Facebook

Ingóságok

A dokumentumban szereplő Volvo XC60 esetében szintén ½-es a tulajdoni hányad, így amennyiben ezt is közösen birtokolja férjével a miniszter, az autó sorsáról is dönteni kell majd. Varga Judit emellett feltüntetett egy 1993-ban ajándékba kapott Péteri Károly mesterhegedűt, valamint egy 2017-ben vásárolt Yamaha pianínót is, ezek viszont teljesen a saját tulajdonában vannak, így nem lesz kérdés, hogy hová kerülnek majd a válás során. Minden bizonnyal nem lesz kérdés annak a Cartier Clé de Cartier órának a sorsa sem, amelyet a miniszter a férjétől kapott korábban.

Pénzügyi kapcsolatok

Végül a miniszter vagyonnyilatkozatából kiderült azt is, hogy több, a listán is szereplő ingatlan esetében is jelzáloghitelt vettek fel, amelyben Varga Judit adóstársa Magyar Péter. E hitelek összege több mint 100 millió forintra rúg. Ezen szerződések esetében nem feltétlenül jelent bármilyen változást azt, ha kimondja a bíróság a válást, hiszen a szerződés a bank és az adósok közt jött létre.

Összességében azonban Varga Judit és Magyar Péter házasságának vége vagyonmegosztás szempontjából nem ígérkezik különösen bonyolultnak, ha a felek tényleg jó viszonyban válnak el, valószínűleg viszonylag könnyen elosztják egymás között a cikkünkben is szereplő elemeket.

Persze, az megint más helyzetet teremt, hogy kötöttek-e házassági vagyonjogi szerződést a frigy előtt: ha igen, akkor a vagyonelosztásban ez lesz a döntő tényező, átrendezve (vagy el is döntve) az anyagi viszonyokat.