<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Csütörtök este kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Nincs meglepetés, megint főleg gazdálkodási szakokra jelentkeztek sokan, gazdasági nyomozó már 408 ponttól lehet valaki.

A felvi.hu-n este nyolc óra után egy perccel jelentek meg a minimális pontok. A gazdálkodás és menedzsment tarolt, például a Corvinuson az angol nyelvű Nemzetközi gazdálkodás alapszakra 472 pont kellett. Ugyanott a Gazdálkodás és menedzsment szakra az angol nyelvű oktatásnál 466, a magyarnál 451 pontra volt szükség. Önköltség esetén 424 pont is elég volt.

Rengetegen akarnak gazdálkodási szakon tanulni (fotó: MTI)Rengetegen akarnak gazdálkodási szakon tanulni (fotó: MTI)

Érdekes, hogy a gazdasági informatikai szakokon csupán 402 pontot kellett elérni,de például ha valaki gazdasági nyomozó szeretne lenni, akkor már 408 pontra volt szükség. És még egy: a mezőgazdasági mérnökség még ennyit sem kívánt, mindössze 280 pont kellett a legtöbb érintett egyetemen. Az ELTE-n a legmagasabb ponthatár idén az osztatlan tanárszakon volt, a matematika-olasztanár szakra 492 ponttal lehetett bekerülni.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a minimális ponthatárt a hozzájuk jelentkezők számára. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását.

Tavalyhoz képest ebben az évben 10 ezer 300-zal többen - mintegy 102 ezren jelentkeztek - a felsőoktatásba. A kormány szerint nőtt az érdeklődés az agrár- és pedagógusképzések, valamint a műszaki-informatikai képzések, valamint az orvosképzés iránt is, a "slágerszakok" ugyanakkor továbbra is a gazdaságtudományi képzések.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.