4p

Az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán nyitott palackozó üzemet, ahol január közepén legördültek Magyarország első ásványvizes refPET cserepalackjai a gyártószalagról. 

Az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán egy innovatív, 1,5 milliárd forint értékű palackozó üzemet hozott létre, amely naponta akár több százezer palack legyártására képes. A márka úttörő a hazai ásványvízpiacon, hiszen ez az első, igazán környezettudatos cserepalackos ásványvíz a háztartási fogyasztásra szánt termékek között. 

Környezettudatos innováció a palackos víz piacon

Az Oonly cserepalackok átlagosan 25-ször tölthetőek újra, mielőtt újrahasznosítják őket és újból refPET palackok készülnek az alapanyagból. Ezzel a megoldással egy palack életciklusa sokkal hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké. Egyetlen cserepalack a 25 újratöltési ciklus alatt 37,5 liter víz elfogyasztását garantálja, ezzel több, mint 80%-kal kevesebb műanyagot használnak fel a teljes életciklus alatt, mint egy egyszer használatos PET-palack esetében. 

„Magyarországon a háztartások ásványvízfogyasztásának közel 100%-a egyszer használatos PET-palackokkal történik. Kutatásaink ugyanakkor megerősítették, hogy jelentős fogyasztói igény van olyan jövőtudatos megoldásokra, amelyek tekintettel vannak környezetünkre. Az Oonly hazánkban elsőként kínál újratölthető, cserepalackos természetes ásványvizet a háztartások számára is megfelelő kiszerelésben. Szeretnénk, hogy Európa más országaihoz hasonlóan itthon is teret nyerjen a környezettudatos ásványvízfogyasztás. Kiváló víz, fenntartható cserepalackban - mi ebben hiszünk. A csomagolási hulladékokat minimalizálni kell, erre pedig a palackmosás és újratöltés a legjobb megoldás. Az átütő hulladékcsökkentési sikerhez és karbonlábnyomunk redukálásához nemzetközileg már bizonyítottan működő, valóban zöld megoldások kellenek” – nyilatkozta Polony István, az Oonly ügyvezető igazgatója.

Az Oonly újratölthető cserepalackos termékei jó alternatívák az olyan fogyasztók számára, akik aktívan szeretnék óvni környezetüket, azonban nem szeretnének lemondani a természetes ásványvízről és annak jótékony hatásairól. A Pannonhalmán fakadó forrás az Alpokalja kristálytiszta, kiváló ásványianyag tartalommal rendelkező vizét biztosítja. 

Az Oonly ásványvíz kút 136 méter mélyről nyeri a természetes ásványvizet Pannonhalmán. Fotó: Oonly
Az Oonly ásványvíz kút 136 méter mélyről nyeri a természetes ásványvizet Pannonhalmán. Fotó: Oonly

Az Oonly ásványvíz különlegessége, hogy a hazai ásványvíz márkák között kiemelkedően magas, - literenként 33 mg-os - metakovasav és 54,5 mg-os természetes magnéziumtartalommal rendelkezik. Az Oonly ásványvíz természetes formában biztosítja a folyamatos magnéziumpótlást. Szervezetünk számára a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely az izmok, az ízületek és a csontok egészségéhez is elengedhetetlen, míg a metakovasav sejtregeneráló, elősegíti a haj, a köröm, a bőr megújulását, illetve táplálja a bőrt.

“Magyarországon az éves 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így hatalmas potenciál rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackokban, az úgynevezett refPET-ben. Manapság hazánkban is egyre nagyobb az érdeklődés a fenntartható, zöld termékek iránt, remélhetőleg teret nyer a többutas palackok használata” – mondta el a refPET palackok kapcsán Bajnóczki Csongor, a Denkstatt vezető fenntarthatósági tanácsadója.

Az Oonly termékei 1,5 literes kiszerelésben, szénsavmentes és szénsavas verzióban érhetőek el január 22-től a kifli.hu kínálatában.

Amikor a régi jó megoldások visszatérnek

2024. január 1-től Magyarországon is elindult a kötelező visszaváltási rendszer, mely szerint az üzletek betétdíjat fognak felszámolni az üveg, alumínium és PET-palackos üvegekre, amit a vásárló akkor kap vissza, ha a palackokat elviszi egy visszaváltópontra. A visszaváltással ugyan a termék betétdíj visszajár, de maga a csomagolás ettől még úgynevezett egyutas marad. Környezetkímélőbb és jövőtudatos megoldásként az Oonly nemcsak illeszkedik a betétdíjas rendszerbe, de feléleszti a többutas cserepalackok múltját is.

Hazánkban az 1980-as évekre nyúlik vissza a cserepalackos visszaváltó rendszer, amely akkoriban többek között az üdítőknél, ásványvizeknél, tejesüvegeknél és szódás szifonok esetében működött kiválóan, majd a 90-es évek során a globális kereskedelem és egyszerhasználatos termékek begyűrűzésével megszűnt.

Az Oonly cserepalackjait visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol magas hőfokon, csíramentesítő eljárásnak alávetve megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel, és kezdődik a ciklus elölről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!