4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Másfél hetes kegyelmi állapot után július végére a forint ismét gyengült, dacára az újabb jegybanki kamatemeléseknek. Mi lehet ennek az oka? S mi lesz az EU-s pénzekkel, elegendő lesz-e az év végéig hátralévő idő a megállapodásra? A rezsicsökkentés megáll az átlag felett energiát fogyasztóknál? Az is sokakat érdekel, mi lesz az árstopokkal október 1. után? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ főszerkesztőnk, Csabai Károly a Klasszis podcastban Németh Dáviddal, a K&H vezető elemzőjével.

Július közepén a forint soha nem látott mélységekbe zuhant, az euróval szemben például egészen a korábban szinte elképzelhetetlennek tartott 417-es szintig is eljutott. Aztán egy nyugodalmasabb időszak következett, amikor a hazai fizetőeszköz 400 alá is visszaerősödött. Július utolsó hetébe fordulva azonban ismét veszített az értékéből, annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank újabb kamatemeléseket hajtott végre. Mi lehet ennek az oka?

Ma már gyakorlatilag mindenki a saját bőrén érzi, mennyire fontos, hogy Magyarország megállapodjon Brüsszellel, s hozzáférhessen az uniós pénzekhez. Ennek 2022. december 31-éig meg kell történnie. A kormánytagok – jelesül Navracsics Tibor és Varga Judit – optimistán nyilatkoznak, de vajon elég lesz-e öt hónap a megállapodáshoz? Mennyi pénz forog egyáltalán kockán?

Ugyanakkor a sorozatos kormányzati megszorításokból – vagy ahogy az Orbán-kabinet kicsit eufemisztikusan propagálja: kiigazításokból – lehet-e arra következtetni, hogy a kormány sem bízik az EU-val való megállapodásban? Vagy ezekre a zsebbevágó intézkedésekre – a teljesség igénye nélkül: extraprofit-adó, kata kinyírása, rezsicsökkentés csökkentése, állami beruházások elhalasztása, minisztériumi nadrágszíj-megszorítások – mindentől függetlenül is szükség lett volna?

Ha már rezsicsökkentés. A világpiaci energiaárak egekbe szökkenése kapcsán felmerül, vajon elegendő lesz-e, ha csak az átlag felett fogyasztóknak kell majd a jelenlegi többszörösét kifizetniük, vagy esetleg januártól már másoknak, az átlag alatti mértéket fogyasztóknak is jóval mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk? Vagyis 2023-tól jön az igazi feketeleves?

Annak viszont már korábban el kell dőlnie, mi lesz az árstopokkal. Hat élelmiszerfajta, valamint az üzemanyagok (benzin, dízel) egyelőre október 1-jéig nem drágulhatnak, de különösen a rezsiszabályok átírása miatt egyre biztosabbnak tűnik, hogy ez a hatósági korlátozás sem lesz tovább fenntartható. Vagy mégis? S ha kivezetik az árstopokat, akkor azt hogyan teszi majd meg a kormány, fokozatosan, vagy akár egy ütemben? 

Klasszis podcastunkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ Németh Dáviddal, a K&H vezető elemzőjével.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

A beszélgetést július 27-én, szerdán rögzítettük.

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!