<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Graphisoft alapítója abban bízik, hogy példáját sokan fogják követni.

Bojár Gábor, aki Márki-Zay Péter egyik gazdasági tanácsadója is, Facebook-oldalán tette közzé, hogy egy "jelentősebb összeget" utalt a sztrájkoló pedagógusok sztrájkalapja javára a Tanítanék Mozgalom megkeresésére.

Bojár Gábor alkalmanként maga is belekóstol a tanításba, de az anyagi gondokkal nem kell szembesülnie.  Fotó: Bánkuti AndrásBojár Gábor alkalmanként maga is belekóstol a tanításba, de az anyagi gondokkal nem kell szembesülnie. Fotó: Bánkuti András

A mozgalom a pedagógussztrájk indulásakor kezdett adománygyűjtésbe: a befolyó összegből azokat a tanárokat, tanítókat, óvónőket támogatják, akik komoly anyagi problémákkal szembesülnek majd április elején, amikor megérkezik a fizetésük. A sztrájkolóktól ugyanis naponta körülbelül tízezer forintot vonnak le – ez pedig nagy érvágás lehet sok tanár számára, hiszen nem véletlenül sztrájkolnak többek közt a fizetések emeléséért is.

Egy sztrájkkal töltött nap az Eduline cikke szerint körülbelül tízezer forintos bérlevonást jelent. Ami például egy négy-öt éve oktató, úgynevezett pedagógus 1 kategóriába sorolt tanító nettó 207 ezer forint körüli béréhez képest nagy összeg.

A Tanítanék Mozgalom tagja, Törley Katalin a szombati pedagógus-tüntetésen még azt jelentette be, hogy addig tízmillió forintot gyűjtöttek, ebből az összegből azokat segítik, akiket már néhány napi bér kiesése is nehéz anyagi helyzetbe hoz. Tízmillió forintból pontosan ezer tanár, tanító vagy óvodapedagógus egynapi sztrájkját tudják segíteni az adományozók – tették hozzá. A gyűjtést egyébként folytatják: április 1-jére a Tanítanék és a noÁr Mozgalom közös szolidaritási koncertet és tüntetést szervez, az esemény Facebook-oldalán azt írják, a résztvevők pénzbeli adományokkal és közös kiállással támogathatják a tiltakozó pedagógusokat.

Bojár bejegyzésében hozzáteszi:

"Abban bízom, hogy ez a gesztus talán csatlakozásra buzdít másokat is. Itt ugyanis nemcsak a megalázóan alacsony jövedelemből élő pedagógusok megsegítéséről van szó, hanem gyerekeink, és rajtuk keresztül országunk jövőjéről is. A napjainkban zajló informatikai forradalom nyomán századunk a tudás alapú gazdaságról és a tudás alapú társadalomról szól, így a tudás megszerzésének, tehát az oktatásnak soha nem volt akkora értéke, mint ma."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.