<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Igaz, az MKB Bank által a Marine Le Pennek adott 10,6 millió eurós hitelből csak 8 milliót térít a gall állam, miután a politikus hölgy bejutott az elnökválasztás második fordulójába.

Nagy port vert fel, amikor a a francia RTL február elején megosztotta értesülését, miszerint az anyagi problémákkal küszködő Marine Le Pen egy magyar banktól kapott hitelt az elnökválasztási kampányához.

Marine Le Pen sikere Mészáros Lőrinc bankjának is kamatozik. Fotó: Depositphotos
Marine Le Pen sikere Mészáros Lőrinc bankjának is kamatozik. Fotó: Depositphotos

Marine Le Pen tavaly október végén járt Budapesten, idén január végén pedig Madridban találkozott Orbán Viktor és Le Pen, ahová mindketten a szélsőjobboldali spanyol párt meghívására érkeztek. 

Március elején aztán kiderült, hogy ez a bizonyos bank nem más, mint a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB, a neve ugyanis ott virított Le Pen vagyonnyilatkozatában. A Budapest Bankot március végével már elnyelt, s a Takarékbankkal 2023. május 1-jéig egyesülő hitelintézet 10,6 millió eurót (akkori árfolyamon mintegy 3,7 milliárd forintot) folyósított a francia szélsőjobboldali politikusnőnek.

Ha nem került volna be a francia elnökválasztás második fordulójába, akkor Le Pennek magának kellett volna kiizzadnia az egész törlesztést, ami a már fentebb kivesézett rossz anyagi helyzete miatt kétségessé vált volna, ennek levét pedig végső soron az MKB itta volna meg. Nos, azzal, hogy a szélsőjobboldali politikusnő Macron mögött a második legtöbb szavazatot kapva továbbjutott, a 10,6 millió euróból 8 milliót a francia állam fizet vissza, a maradékot kell "csak" összegereblyéznie Marine Le Pennek - hívta fel a figyelmet a 444.hu.