2p

Lépni kell, mondja az uniós elnökséget éppen Magyarországnak átadni készülő belga kormány külügyminisztere.

A belga külügyminiszter a Politicónak adott interjújában arról beszélt, hogy a belga kormány megpróbálja rávenni az uniós vezetőket, hogy vonják meg Magyarország uniós szavazati jogát.

Hadja Lahbib a Magyarország ellen már 2018 óta zajló, de gyakorlatilag elakadt 7-es cikkely szerinti eljárás továbbvitelét szeretné elérni a tagállamoknál, amely akár az ország szavazati jogának felfüggesztését is jelenthetné.

"Úgy vélem, kellő bátorságot kell mutatnunk, és döntéseket hozni: menjünk el a 7-es cikkely végéig, aktiváljuk a 7-es cikkely legvégét, amely elhozná a vétójog végét"

- fogalmazott Lahbib. Jelenleg egyébként Belgium tölti be az Unió soros elnöki tisztét, amelyet jövő hónapban ad át - éppen Magyarországnak. Lahbib szerint véget kell vetni annak, hogy a magyar kormány alkudozásokkal, zsarolással, vétókkal akadályozza az Unió előrehaladását ebben a nehéz időszakban

"Ha a végsőkig elmegyünk ezzel az eljárással, annak működnie kell. Ha nem működik, meg kell reformálnunk. Ez az Európai Unió jövője.

A lapnak nyilatkozott egy magyar diplomata is, aki szerint

"Magyarország első számú célja, hogy kívül tartsa az Uniót a szomszédban zajló háborúból. Ha a háború eléri az Uniót, a 7-es cikkely lesz a legkisebb problémánk".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!