5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Küszöbön a nyári szünet, vajon mennyit drágultak az infláció matt a gyerektáborok? Mire számíthatnak a szülők idén?

"A magasabb árak miatt sokan aggódnak, és van is alapja a félelemeknek. A gyerekek étkezése, a bérleti díjak, az állatkerti, múzeumi vagy strandbelépők díjai is növekedtek, az alapanyagigényes vakációs lehetőségek költségeiről nem is beszélve. A jelenlegielőzetes adataink alapján egy napközis tábor átlagára 45 ezer forint lesz, míg 70 ezer forint magasságában lesz az ottalvós táborok átlagos díja” – jelentette ki Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy ha nem is sokat, de még 40 ezer forint alatt is lehet találni lehetőségeket, viszont egyes táborok ára a 100 ezer forintot is megközelítik, vagy jócskán meg is haladják azokat. Ezért érdemes jól átböngészni a kínálatot, hogy mindenki a pénztárcájának és a gyermek érdeklődésének megfelelő tábort találjon.

Jó nagy nyílt az árolló, még többszázezres tábor is van. Fotó: Depositphotos
Jó nagy nyílt az árolló, még többszázezres tábor is van. Fotó: Depositphotos

Viszont tudnak olyan táborról is, amelyik idén nem indít turnusokat a megváltozott inflációs helyzet miatt.

Az érezhető, és óhatatlan áremelés ellenére azonban úgy látják, hogy a nyári táborok iránti kereslet továbbra is erős, mert a szülők változatlanul fontosnak tartják, hogy gyermekeik élményekben gazdag nyarat töltsenek, és minden erejükkel próbálják ezt megvalósítani.

A nyár pozitívuma, hogy a táborok rezsiköltségei közül a fűtés elhanyagolható, viszont a többi elem - étkezéstől a belépőkig -, ahogy a Táborfigyelő vezetője is említette, megnőttek.  

"Ennek ellenére azt látjuk a táborfoglalási adatokon, hogy a jelentkezések dinamikája azonos a tavalyi rekordévvel, azaz hiába növekedtek az árak, a családok mégis tudnak tábort foglalni csemetéiknek. Ennek oka lehet, hogy sokan éltek az április közepéig érvényben lévő előfoglalási kedvezményekkel, másrészt a szülők anyagi helyzete erősebb, mint a 2017-es ugyanekkora mértékű áremelések idején" – teszi hozzá Tóth Béla. 

Összességében a jelen állás szerint átlagosan 10-20 százalék közötti áremeléssel kalkulálhatnak a családok az idei esztendőben, és aki résen volt, előfoglalással meg is spórolhatta a drágulás egy részét.  

Tavaly 225 ezer gyermek táborozott valahol, és ez a rekord részvétel nem csökken, hanem talán meg is dől idén.

Kutyasuttogótól a dróntáborig

A választék rendkívül széles, közel 1000 táborturnus foglalható, köztük jópár extrém kaland. A Farm tábor például beillik egy jó paraszt-wellness-nek, ahol megtanítják az állatok etetését, gondozását, sőt a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a túró és sajtgyártást is. Egy másik táborban igazi kutyasuttogókká válhatnak, vagy tanyasi olimpián vehetnek részt.

De robotikatábor, dróntábor, mesterséges intelligencia tábor is várja a gyerekeket, van 3D tervezői és nyomtatói, greenboxos vagy 3D-s animációs kisfilm-készítői is. Reméljük nem a közeli háború az oka, de tavaly már a negyedik legkeresettebb vakációs tematika volt a katonai, military és honvédelmi tábor, ahol már egy hónapos turnusok is vannak.

A sporttáborok kínálata is rendkívül széles, melyek közül különösen népszerűek a spanyol Barcelona és az olasz Juventus labdarúgó csapatok magyarországi táborai. De videósnak, tiktokernek, youtubernek, podcasternek, bloggernek, sőt brókernek és tőzsdecápának is tanulhatnak a táborozók! 

Jótanácsok a szülőknek

Tóth Béla a szülőknek azt ajánlja, hogy csak minősített és legálisan működő táborra fizessenek be, amit alapítvány, egyesület vagy vállalkozás üzemeltet.

„Kérjünk számlát már az előlegről is, és legyen egy megállapodás, ami akár a jelentkezési lap is lehet, ami rögzíti, hogy milyen programok lesznek, mennyi és milyen étkezést kapnak a gyerekek, illetve tartalmazza a lemondási feltételeket is” – javasolja a vezető annak érdekében, hogy ne váljon csalódássá a sok pénzbe kerülő tábor.

Nézzünk konkrétumokat!

A méltán népszerű, 30 éve létező People Team bentalvós táborai 2021-ben 75-78 ezer forintba kerültek turnusonként, 2022-ben 82 ezer forintba, míg 2023-ban 106 ezer forintba, azaz most jóval nagyobb áremelést kellett eszközölniük. A napközis, bejárós táborok 2021-ben 39 ezer forint, 2022-ben 41 ezer forint, míg idén 53 ezer forintba kerülnek. 

De az emelést idén is akciókkal próbálják elviselhetőbbé tenni, és ismét többféle kedvezményt érvényesítenek. Az elkerülhetetlen áremelést a kínálattal is igyekeznek kompenzálni: 17 tématábor 100 alternatívájából lehet választani, és mindegyik létezik ottalvós és bejárós változatban is.

Az áremelkedések tendenciáját jól mutatja ez a két példa is:

  • Állatkerti Zoo tábor (Budapest): 2021-ben az 5 napos turnus 79 900 forint volt, 2022-ben 88 900 forintba, míg 2023-ban 109 900 forintba kerül.
  • Vissza a vadonba tábor (Szentendre): 2021-ben 35–35 000 forint volt egy turnus, 2022-ben 42–45 000 forint, 2023-ban 42-49 000 forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!