4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Félmilliárd forintba kerülő elektromos katamaránt vásárolt zánkai kikötőjébe a meglévő hajópark színvonalának emelésére az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány.

Több mint 80 fős, 15-20 méter hosszúságú, és 5-7 méter szélességű vadonatúj utasszállító katamaránra szóló pályázati kiírás nyertesére bukkantunk az európai uniós közbeszerzési értesítőben. A nyílt eljárásra mindössze két cég pályázott, s közülük végül a Horányi Hajógyár Kft. nyert, s jutott ezzel egész pontosan 492,8 millió forintos megbízáshoz. A hoppon maradt másik pályázó a budaörsi székhelyű Como Yacht Kft. volt. 

Most egy vadonatújat is beszereztek. Fotónk illusztráció: Depositphotos
Most egy vadonatújat is beszereztek. Fotónk illusztráció: Depositphotos

A közbeszerzés nyertes cégének tulajdonosa a Varga Miklós közvetett tulajdonában álló Magyar Kikötő Fejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. Varga cégcsoportja kikötőket üzemeltet a Hajógyári szigeten, a Marina-parton, Szentendrén, Sződligeten és Szigetmonostoron belvízi személyszállítással, hajóértékesítéssel és -javítással foglalkozik. 

A katamaránt leszállító szigetmonostori Horányi Hajógyár Kft. igazán csak 2020-ban indult be, a tavalyi évet már 286,2 milliós nettó árbevétel mellett 37 milliós tiszta nyereséggel zárta.

Varga Miklós – aki egyébként a hajózásban régi motoros – egy másik cégét, a Marina Operator Kft.-t épp most ősszel választották ki az egyszereplős közbeszerzésen arra, hogy a magyarországi Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány közötti, dunai révátkelő kompot két évig, nettó 398,7 millió forintért üzemeltesse. 2020-ban pedig, amikor az állam megvette a Hajógyári szigetet, s a bérlőket kiebrudalták, akkor a szintén a tulajdonában álló Wiking Yacht Club volt a kevesek egyike, akik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel egyeztetve mégis maradhattak.  

Vargának fontos lehet a gyermekek segítése, hiszen tavaly úgy nyilatkozott, hogy minden évben vendégül látnak 150 hátrányos helyzetű gyereket és motorcsónakoztatják őket, de más gyermekjótékonysági szervezetekkel is együttműködik.

Dübörögnek a közbeszerzések az alapítvány körül

De visszatérve az Erzsébet Alapítványhoz, honlapjuk szerint a táboraiban 2016-ban 90 ezer, 2021-ben viszont már 140 ezer gyermek vett részt. 2021-től a zánkai gyermektábor megújult kikötőjéből már gyermekekkel a fedélzetükön futottak ki a sétahajók, a sárkányhajók (amelyeket 2017-ben a Hungaroring Zrt.-től vásároltak meg), valamint egy teljeskörűen felújított katamarán vitorlás is.

Mindebből az következik, hogy a most vásárolt vadonatúj katamaránnal viharos sebességgel gyarapodik az alapítvány hajóparkja. Az alapítvány a zánkai táborral együtt anno a forgalmas zánkai kikötőt is megkapta, ahonnan 2019-ben, röviddel az átadás után ki is tiltották a „civil” hajósokat.

S ha már közbeszerzések: érdekesség, hogy olykor az alapítvány saját cége nyeri el a kiírt közbeszerzéseket. Így történt 2022 szeptemberében is, amikor a 162 millió forintos, komplex üzemeltetési feladatok ellátását a két ajánlatból az Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Szolgáltató Kft. nyerte el. 2021-ben pedig bruttó 13,4 milliárd forintos ajánlati árral ugyanígy a saját cégük kapta a közbeszerzési megbízatást, amelynek értékét most novemberben 15,9 milliárd forintra módosítottak. Az eljárás formálisan nyílt volt, mert más nem tett ajánlatot a hatalmas munkára, hogy a 2021-2024-es szezonokban összesen 355 178 főt (plusz 43 648 segítő munkavállalót) táboroztatassanak.

Aztán idén a fonyódligeti Erzsébet-tábor újabb fejlesztésére kiírt 773 millió értékű közbeszerzést sem más, mint Mészáros Lőrinc három gyermekének cége, a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. nyerte a jó kapcsolatot ápoló alapítványtól.

Végezetül: talán kevesek tudják, hogy az alapítvány 2022. júniusi sajtóközleménye szerint tavaly óta a "Testvérek" (szerzetesek, katekéták, diakónusok és lelkészek) bevonásával még nagyobb hangsúlyt kap a keresztény szellemiség a balatoni élménytáborokban, amelyekben a felújításoknál kápolnák is létesültek. Így minden bizonnyal szép számban vesznek részt az erkölcs- és hittantanárok, akiknek 2023. január 1-jétől a kormány tüntetőleg (kvázi üzenve a sztrájkoló pedagógusoknak) béremelést szavazott meg.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!