<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A bruttó és nettó átlagfizetések egyaránt 12,6 százalékkal nőttek áprilisban. A mostani kilátások szerint az idén a nettó reálbérek 9 százalékkal emelkedhetnek, ami a lakossági fogyasztásnak támaszt adhat. A jövő évi költségvetési tervezet szerint jövőre újabb minimálbér-emelés jöhet, ez pedig az átlagbérek további növekedéséhez is hozzájárul. A fizetések emelkedése viszont kockázatot is jelent versenyképességi szempontból.

Folytatódik a béremelkedés a magyar gazdaságban: áprilisban a bruttó átlagfizetések meghaladták a 340 ezer forintot, a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagbérek pedig 226 ezer forint felett voltak, ami 12,6-12,6 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben.

Vásárlásbarát fizetésemelések
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint nincs meglepetés az adatokban, a bérnövekedés részben a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének köszönhető. „Hozzájárul a folyamathoz persze az is, hogy az egyre több ágazatban látható munkaerőhiány miatt a cégek kénytelenek emelni a fizetéseket” – tette hozzá a szakember. Szerinte az idén a nettó béreknél 10 százalék feletti növekedés várható. Az inflációval korrigált nettó reálbér-emelkedés mértéke pedig a mostani kilátások szerint 9 százalék körül lehet. Utóbbi nagyobb mozgásteret ad a háztartásoknak és segíti a belső, azon belül is a lakossági fogyasztás növekedését.

Újabb emelés jöhet
Németh Dávid szerint jövőre folytatódhat a béremelkedés. Az elmúlt hetekben jelent meg a jövő évi költségvetés tervezete, amely szerint a nettó fizetések jövőre 8,8 százalékkal növekedhetnek.
„Bár a minimálbérről szóló tárgyalásokra várhatóan csak ősszel kerül majd sor, de a 2019-es költségvetésben szereplő előrejelzésből az látszik, hogy a kormány a minimálbérnél és a garantált bérminimumnál emelkedéssel számol, igaz, az ideinél valamivel kisebb mértékű lehet ez az emelkedés” – fogalmazott a szakember.Rizikós a béremelkedés
A K&H szakembere szerint a jelentős béremelkedés kockázatot jelent versenyképességi szempontból. A béremeléseknek ugyanis együtt kell járnia a termelékenység fokozódásával, különben lemaradhat a magyar gazdaság a nemzetközi versenyben. Ugyanakkor az is látszik, hogy több cég gépekkel igyekszik helyettesíteni és pótolni a hiányzó munkaerőt, ez viszont hatékonyabbá teszi a működést és a termelékenység javulását eredményezi.

A PM a hatéves bérmegállapodást és az adócsökkentéseket emeli ki

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint folyamatosan emeli a reálkeresetek növekedési ütemét a közfoglalkoztatotti létszám jelentős csökkenése is, hiszen a versenypiaci bérek - ahova a közfoglalkoztatottak egyre nagyobb számban átmennek - jóval magasabbak. Elmondható tehát, hogy egyre jobban megéri hazánkban dolgozni, hiszen a magyar családok jövedelme is folyamatosan nő, amit a családi adókedvezmény fokozatos emelkedése is nagyban támogat - tette hozzá.A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás szerinti minimálbér és garantált bérminimum emeléseknek, valamint az adócsökkentések által biztosított mozgástérnek, továbbá a versenyszféra növekvő munkaerő-keresletének és a közszféra béremeléseinek köszönhetően az utóbbi években gyorsuló ütemben nőnek a reálbérek - közölte a tárcavezető. Mint mondta, a bérmegállapodás értelmében a szociális hozzájárulási adó hat év alatt 27 százalékról 2022-ig kevesebb mint a felére, 11,5 százalékra csökkenhet, ami a vállalkozások adóterheit több száz milliárd forinttal csökkenti. A járulékcsökkentést és a Munkahelyvédelmi Akció keretében biztosított adókedvezményeket a vállalkozások vagy pótlólagos munkaerő felvételére, vagy bérfejlesztésre fordíthatják. A folyamatos munkáltatói adócsökkentés így egyre nagyobb teret biztosít a béremelésre a vállalkozásoknál - hangsúlyozta Varga Mihály. A közszférában főként a kormány életpályamodelljeinek köszönhetően több százezer ember bére emelkedik és emelkedett az elmúlt években. Érdemben nőtt a tanárok, egészségügyi dolgozók, a szociális szférában foglalkoztatottak, valamint a rendvédelmi dolgozók keresete, 2019-től pedig az önkormányzati köztisztviselők és a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bérrendezését tervezzük - emelte ki a pénzügyminiszter. A hatéves bérmegállapodásnak, illetve a kedvező gazdasági helyzet okozta élénk munkaerő-keresletnek köszönhetően a kisebb keresetű megyékben nagyobb mértékben nőnek a bérek, a felzárkózás tehát folyamatos az országrészek között. Várakozásunk szerint a bérek emelkedésének dinamikája idén is fennmarad, továbbra is kétszámjegyű bruttó és nettó kereset-emelkedésre számítunk - közölte a miniszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.