2018. június 21. 10:23
mfor.hu

A bruttó és nettó átlagfizetések egyaránt 12,6 százalékkal nőttek áprilisban. A mostani kilátások szerint az idén a nettó reálbérek 9 százalékkal emelkedhetnek, ami a lakossági fogyasztásnak támaszt adhat. A jövő évi költségvetési tervezet szerint jövőre újabb minimálbér-emelés jöhet, ez pedig az átlagbérek további növekedéséhez is hozzájárul. A fizetések emelkedése viszont kockázatot is jelent versenyképességi szempontból.

Folytatódik a béremelkedés a magyar gazdaságban: áprilisban a bruttó átlagfizetések meghaladták a 340 ezer forintot, a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagbérek pedig 226 ezer forint felett voltak, ami 12,6-12,6 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben.

Vásárlásbarát fizetésemelések
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint nincs meglepetés az adatokban, a bérnövekedés részben a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének köszönhető. „Hozzájárul a folyamathoz persze az is, hogy az egyre több ágazatban látható munkaerőhiány miatt a cégek kénytelenek emelni a fizetéseket” – tette hozzá a szakember. Szerinte az idén a nettó béreknél 10 százalék feletti növekedés várható. Az inflációval korrigált nettó reálbér-emelkedés mértéke pedig a mostani kilátások szerint 9 százalék körül lehet. Utóbbi nagyobb mozgásteret ad a háztartásoknak és segíti a belső, azon belül is a lakossági fogyasztás növekedését.

Újabb emelés jöhet
Németh Dávid szerint jövőre folytatódhat a béremelkedés. Az elmúlt hetekben jelent meg a jövő évi költségvetés tervezete, amely szerint a nettó fizetések jövőre 8,8 százalékkal növekedhetnek.
„Bár a minimálbérről szóló tárgyalásokra várhatóan csak ősszel kerül majd sor, de a 2019-es költségvetésben szereplő előrejelzésből az látszik, hogy a kormány a minimálbérnél és a garantált bérminimumnál emelkedéssel számol, igaz, az ideinél valamivel kisebb mértékű lehet ez az emelkedés” – fogalmazott a szakember.Rizikós a béremelkedés
A K&H szakembere szerint a jelentős béremelkedés kockázatot jelent versenyképességi szempontból. A béremeléseknek ugyanis együtt kell járnia a termelékenység fokozódásával, különben lemaradhat a magyar gazdaság a nemzetközi versenyben. Ugyanakkor az is látszik, hogy több cég gépekkel igyekszik helyettesíteni és pótolni a hiányzó munkaerőt, ez viszont hatékonyabbá teszi a működést és a termelékenység javulását eredményezi.

A PM a hatéves bérmegállapodást és az adócsökkentéseket emeli ki

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint folyamatosan emeli a reálkeresetek növekedési ütemét a közfoglalkoztatotti létszám jelentős csökkenése is, hiszen a versenypiaci bérek - ahova a közfoglalkoztatottak egyre nagyobb számban átmennek - jóval magasabbak. Elmondható tehát, hogy egyre jobban megéri hazánkban dolgozni, hiszen a magyar családok jövedelme is folyamatosan nő, amit a családi adókedvezmény fokozatos emelkedése is nagyban támogat - tette hozzá.A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás szerinti minimálbér és garantált bérminimum emeléseknek, valamint az adócsökkentések által biztosított mozgástérnek, továbbá a versenyszféra növekvő munkaerő-keresletének és a közszféra béremeléseinek köszönhetően az utóbbi években gyorsuló ütemben nőnek a reálbérek - közölte a tárcavezető. Mint mondta, a bérmegállapodás értelmében a szociális hozzájárulási adó hat év alatt 27 százalékról 2022-ig kevesebb mint a felére, 11,5 százalékra csökkenhet, ami a vállalkozások adóterheit több száz milliárd forinttal csökkenti. A járulékcsökkentést és a Munkahelyvédelmi Akció keretében biztosított adókedvezményeket a vállalkozások vagy pótlólagos munkaerő felvételére, vagy bérfejlesztésre fordíthatják. A folyamatos munkáltatói adócsökkentés így egyre nagyobb teret biztosít a béremelésre a vállalkozásoknál - hangsúlyozta Varga Mihály. A közszférában főként a kormány életpályamodelljeinek köszönhetően több százezer ember bére emelkedik és emelkedett az elmúlt években. Érdemben nőtt a tanárok, egészségügyi dolgozók, a szociális szférában foglalkoztatottak, valamint a rendvédelmi dolgozók keresete, 2019-től pedig az önkormányzati köztisztviselők és a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bérrendezését tervezzük - emelte ki a pénzügyminiszter. A hatéves bérmegállapodásnak, illetve a kedvező gazdasági helyzet okozta élénk munkaerő-keresletnek köszönhetően a kisebb keresetű megyékben nagyobb mértékben nőnek a bérek, a felzárkózás tehát folyamatos az országrészek között. Várakozásunk szerint a bérek emelkedésének dinamikája idén is fennmarad, továbbra is kétszámjegyű bruttó és nettó kereset-emelkedésre számítunk - közölte a miniszter.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.